Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Merită miniștrii salarii lunare…

SONDAJ Merită miniștrii salarii lunare de 50 de mii de lei? 

Din 1 iunie 2023, circa 1 300 de angajați ai administrației publice centrale, inclusiv miniștrii și viceminiștrii, vor beneficia de salarii mai mari. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 31 mai, mai multe modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. 

Astfel, miniștrii ar urma să primească lunar circa 50 de mii de lei brut, aproape dublu față de cât primesc în prezent. Începând cu 1 iunie, salariile demnitarilor ar urma să fie calculate în baza unei valori de referință de 3000 de lei, față de 1900 cum este în prezent. Excepție fac prim-viceprim-miniștrii, viceprim-miniștrii, miniștrii, agentul guvernamental și secretarul general al Guvernului, care vor fi remunerați în baza unei valori de referință de 3600 de lei.

Veniturile bugetului de stat vor crește preponderent din contul majorării volumului intrărilor la granturi externe, se arată în proiectul aprobat de cabinetul de miniștri. Hotărârea de Guvern urmează să fie examinată și aprobată de Parlament pentru a intra în vigoare. Merită miniștrii salarii lunare de 50 de mii de lei?

Stas Madan, expert economic, Expert-Grup

În primul rând, majorările de salarii vizează și alți angajați ai ministerelor, nu doar miniștrii. Dacă ne dorim să avem miniștri buni, profesioniști și integri, atunci nici nu ar trebui să se pună problema dacă merită sau nu un ministru un salariu brut de 50 de mii de lei. Asta în condițiile în care, pentru funcții similare ca răspundere, în sectorul privat salariile sunt de regulă și mai mari. Lucrurile ieftine, de obicei, ajung să coste mai scump și cred că asta este valabil și în acest caz. Mai ales că, odată cu, sperăm noi, deschiderea capitolelor de negociere pentru aderarea la UE, presiunea crescută va fi anume pe ministere, în primul rând.

În același timp, este păcat că acest proiect nu a putut să treacă fără o doză de populism. Or, conform prevederilor, salariul președintelui țării și al primului ministru rămâne neschimbat. Dacă tot s-au făcut comparații cu salariul unui chelner sau al unui lucrător de șantier, ce să înțelegem din asta – că președintele țării și premierul merită să rămână la acest nivel? Și apoi, este nesănătos și anormal ca salariul subalternilor să fie cu mult mai mare decât salariul conducătorului, situație care se creează dacă se păstrează proiectul în forma actuală.

Ana Cimpoieșu, președinta Consiliului raional Hîncești al Federației Sindicale a Educației și Științei

Desigur că miniștrii merită un salariu de 50 de mii de lei, orice persoană merită un trai decent, la fel și miniștrii, ei doar tot sunt oameni. Dar ar trebui să privească și în jurul lor: cum supraviețuiesc ceilalți, care tot merită să trăiască, nu să existe. În situația când un cadru didactic este remunerat cu doar 80% din salariul mediu pe economie, iar miniștrii și-au tras un salariu de cinci salarii medii pe economie, atunci seamănă a nesimțire!

Greva profesorilor din România este un exemplu pentru noi și, stabilindu-și un salariu sfidător de mare, miniștrii ar trebui să simtă cât de șubred este scaunul lor.

Iar argumentul că pentru a atrage la o funcție așa de importantă un profesionist sau de a-l menține pentru a nu pleca la privat, nu funcționează. Același lucru am putea să-l spunem și despre profesor, și despre medic, pompier sau polițist. Toți sunt oameni, miniștrii, în cazul de față, mai puțin…

Fadei Nagacevschi, ex-ministru al Justiției 

Reieșind din domeniul de competență și responsabilitate al miniștrilor, consider că această sumă nu doar că este rezonabilă, ci chiar insuficientă. În primul rând, responsabilitățile puse pe seama miniștrilor ar trebui să presupună și o salarizare adecvată a acestora.

În același timp, salarizarea motivantă este un element care ar putea diminua rata corupției în rândul miniștrilor. În măsura în care aceștia sunt autosuficienți, există mai puține șanse ca cineva să intervină și să aibă capacitatea de a-i corupe pentru a soluționa vreo problemă individuală sau sistemică. 

Majorarea salariului lunar al miniștrilor este un pas spre a consolida sistemul guvernamental și, în același timp, este un factor descurajator pentru corupție. 

Ana Brînză, studentă la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative

Salariul de 50 de mii de lei pentru miniștri, din punctul meu de vedere, este unul potrivit, având în vedere și responsabilitățile pe care le au.

Analizând nemulțumirea societății vizavi de salariul pe care îl primesc aceștia, pot să menționez că nu rezonez cu această opinie. În loc să scandeze că vor micșorarea salariilor miniștrilor pe motiv că acestea sunt excesiv de mari, ar fi cazul să ceară majorarea salariilor nete, analizând care sunt, de fapt, cheltuielile minime sau chiar medii lunare pentru un cetățean al R. Moldova.

Maria Nistor