Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Drăguțanu tace. Chetraru tace.…

[sondaj] Drăguțanu tace. Chetraru tace. Ce va face Kroll?

Compania americană Kroll revine de luni în R. Moldova pentru a finaliza investigaţiile în dosarul miliardului furat de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Anunţul a fost făcut de premierul V. Streleţ. În faza a doua a investigaţiilor, Kroll urmează să determine, „persoanle care au controlat şi au beneficiat de pe urma tranzacţiilor dubioase”, inclusiv acţiuni de „urmărire, reţinere şi recuperare a activelor”.

Kroll revine: Miliardul furat va fi sau nu recuperat?

 

538-sondaj-copotVlad Copoţ, profesor

S-ar putea ca Kroll să dea de urmele miliardului furat, dar pentru noi mai important ar fi să ştim cine sunt cei care şi-au permis să fure aceşti bani. Să-i ştim pe nume, ca nici unul să nu scape de lege. Eu, cel puţin, aşa cred. Şi încă un lucru: de ce trebuie să se ocupe Kroll de acest caz, dacă adevărurile şi aşa erau clare până la Kroll, dacă avem Procuratură, SIS, Anticorupţie, Bancă Naşională, Minister al Finanţelor, plătiţi toţi din banii publici. Pentru ce? Drăguţanu de la BNM a ameninţat că va face dezvăluiri, Chetraru de la CCCEC declara, acum câteva luni, că ştie unde-s banii, dar de căutat trebuie să-i caute Kroll. Sunt jocuri şi interese. Această guvernare s-a compromis total şi trebuie judecată.

538-sondaj-ciobanuVeaceslav Ciobanu, constructor

Miliardul… De găsit s-ar putea să-l găsească, pentru că lucrurile s-au mai răsuflat, dar nu ştiu dacă vor putea să-l întoarcă. În primul rând, a trecut prea mult timp. Asta-i una. Şi doi: controlul puterii în stat este pe mâna celor care au furat banii. Dar asta nu înseamnă că banii nu pot fi restituiți. Important e să ştim unde-s şi cine i-a furat. Iar, în rest – presiune populară pe această guvernare. Pe de o parte, presiune din interior, iar pe de alta – din exterior. Europenii, dacă vor să scăpăm de hoţie şi corupţie în R. Moldova, trebuie să facă şi ei presiuni şi să-i ţină din scurt la finanţare. Faptul că FMI a plecat din Moldova, fără să semneze un nou Acord de finanţare cu Chişinăul, eu, perosnal, îl salut.

538-sondaj-eldamarEugenia Eldamar, Asociaţia „Diamant”, preşedinte

Nu vreau să-mi fac iluzii. Kroll a mai investigat o dată cazul miliardului furat şi nu am aflat nimic, nu ştim, cel puţin, unde sunt şi cine i-a furat, iar de întors cred că va fi întors ce va trece printre degete. Era bine să fi fost selectată o altă companie, ca să excludem bănuielile că acest Kroll nu ar fi independent în investigaţiile sale, însă, indiferent de asta, guvernarea pe care o avem trebuie să plece. Nu mai avem ce aştepta şi la ce spera. Miliardul furat ne-a paralizat viaţa: preţurile, tarifele, costurile la servicii au depăşit demult capacitatea noastră de plată. De o lună, lumea stă în corturi la Chişinău şi nicio mişcare. Nu avem cum aştepta dreptate de la cei care ne fură ca nişte hoţi de drumul mare.

538-sondaj-ursuGheorghe Ursu, pensionar

Eu cred că există şanse ca miliarudl să fie recuperat, dar pentru asta trebuie să avem susţinerea instituţiilor internaţionale. Dar dacă-i să te gândeşti drept, Moldova a fost furată nu doar de un miliard de dolari. Băncile din Europa îs pline de conturi bancare, pe care stau alte miliarde furate din Moldova. Şi dacă mai marii Europei şi Americii ar pune arest pe aceste conturi, lucrurile cu hoţia în R. Moldova s-ar termina foarte repede… Toate aceste miliarde trebuie întoarse în Moldova. Credeţi că sunt bani curaţi? Dacă erau curaţi, nu-i ţineau ascunşi în bănci străine. Iată unde este rezerva noastră, rezerva ţării şi la pensii, şi la salarii, şi la educaţie, şi la sănătate, şi la tot.

538-sondaj-negruLarisa Negru, pedagog

De găsit, cred că da, dar de întors…, poate parţial, ca să încerce să liniştească lumea, care este foarte revoltată de ceea ce s-a întâmplat. Am ajuns la capătul răbdării. Prea multă nedreptate pentru unii, şi prea mult lux şi confort pentru alţii. Dacă au lăsat oamenii casa, masa, familia şi stau de o lună în corturi la Chişinău, credeţi că o fac din plăcere? Pur şi simplu nu mai pot răbda. Eu înţeleg că lor nu le convin protestele noastre dar să se gândească şi la ceea ce nu ne convine nouă din ceea ce fac ei. Îi răbdăm de 6 ani. Cât mai trebuie, dacă din răi se fac tot mai răi. Presiunile asupra lor trebuie să rămână. Altfel nu scăpăm de mizerie. Dacă nu vrem să ne gândim la noi, să ne gândim măcar la copiii noştri, că ai lor, spre deosebire de ai noştri, se desfată în lux, pe banii furaţi tot din buzunarele noastre.