Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sesizare la Procuratură pentru „trădare…

Sesizare la Procuratură pentru „trădare de patrie”, după întâlnirea deputaților PSRM cu partidul pro-Kremlin „Rusia Unită”

Sursa: PSRM

Reprezentanții unui partid politic extraparlamentar anunță că vor sesiza Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), după ce mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au avut o întrevedere la Moscova cu membri ai partidului președintelui rus Vladimir Putin „Rusia Unită”, care i-ar face pe deputații socialiști „pasibili de trădare de patrie”.

Potrivit unui comunicat al Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), consultările recente al socialiștilor la Moscova urmează a fi „aspru penalizate”.

„Motivul pentru care aceste acțiuni sunt pasibile de sancțiuni sunt foarte clare. Pentru că:

  • Purtând consultări politice cu partidul lui Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat internațional de arest, deputații PSRM au încuviințat războiul rus de agresiune contra Ucrainei, împărtășind în fapt atrocitățile comise în această invazie sângeroasă,
  • Deputații PSRM au cerut susținere și sprijin din partea partidului care a legiferat anexarea Crimeii și absorbirea așa ziselor Republici Populare Donețk și Luhansk, părți din teritoriul suveran al Ucrainei, conform dreptului internațional, iar în anul 2022, Edinaia Rossia a votat unanim pentru anexarea altor 4 regiuni ale Ucrainei (Donețk, Zaporijie, Kherson și Luhansk) în componența Rusiei (rezoluția N.58243-8),
  • Consultările politice s-au purtat cu cei care au cerut recunoașterea Transnistriei ca teritoriu statului rus, inclusiv deputați ruși cu un discurs extrem de agresiv, printre care și Artiom Turov și Alexei Tolstoi, alți deputați incluși pe listele de sancțiuni internaționale ale SUA, Australia, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Japonia, Noua Zelandă, Uniunea Europeană, Ucraina, SUA. Astfel, Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat a delcarat că „Ucraina trebuie făcut ruine și adus la nivelul secolului XVII”, iar Artiom Turov a susținut repetat că „Transnistria este parte inalienabilă a statului rus”,
  • Deputații PSRM au sfidat jurisdicția statelor care-au incriminat faptele celor 336 deputați ruși, indezirabili pe teritoriul majorității covârșitoare a statelor lumii, și au afectat prestigiul R. Moldova, în raport cu statele care-au emis sancțiuni pentru a opri războiul de agresiune rusesc. Consultările purtate cu „partidul războiului” din Rusia în mijlocul unui război de cotropire contra statului vecin, Ucraina, poate fi echivalat cu „trădarea de patrie” și indică asupra unei complicități cu forțele ostile RM, care complotează deschis în scopul destabilizării și dezmembrării sale teritoriale. Indiferent de motivele care au condus liderii interimari ai PSRM să caute alinare la Moscova, în contextul în care alte partide, la fel de toxice, dar mai radicale (SHOR, MAN) au început a prelua controlul asupra unor deputați și organizații teritoriale de partid, acțiunile lor sunt imorale și contravin eticii legislative. Prezența lor demonstrativă la Moscova sabotează declarațiile oficiale ale conducerii politice al RM, care a condamnat oficial războiul rus de agresiune, generând ambiguități asupra modului în care RM înțelege alinierea sa la regimul de sancțiuni internaționale. Sancțiunile au fost aplicate nominal deputaților Dumei de Stat din Rusia pentru acțiuni și declarații extrem de grave, care-au precedat, autorizat și au sprijinit declanșarea celui mai sângeros război de după încheierea celui de-al 2 război mondial.

Nimeni nu poate eluda consecințele sfidării sancțiunilor internaționale, iar imunitatea legislativă nu poate fi folosită în alte scopuri decât cele care reflectă interesele naționale ale RM”, se arată în comunicatul emis de CUB.

Luni, 3 aprilie, delegația PSRM, condusă de secretarul executiv al formațiunii, Vlad Batrîncea, a avut o întrevedere cu reprezentanții partidului „Rusia Unită”, la oficiul Comitetului Executiv Central al partidului, la Moscova. Aceștia au participat și la cel de-al zecelea Forum Economic anual de la Moscova.

Conform informațiilor publicate de formațiune, părțile ar fi discutat „o gamă largă de chestiuni legate de cooperarea interpartinică, inclusiv schimbul de experiență politică, colaborarea în domeniul cultural, umanitar și interregional, precum și interacțiunea în cadrul organizațiilor de tineret”.

Potrivit serviciului de presă al „Rusiei Unite”, participanții la dialog „au convenit să dezvolte proiecte educaționale comune care să contribuie la consolidarea importanței social-politice a partidelor”. De asemenea, părțile au discutat despre „necesitatea conjugării eforturilor în vederea păstrării memoriei istorice și a memoriei despre eroii Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.

La 8 iunie 2017, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și partidul „Rusia Unită” au semnat un acord de colaborare.