Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   România oferă R. Moldova un…

România oferă R. Moldova un credit de 150 de milioane de euro, în condiţii avantajoase

Guvernele R. Moldova şi României s-au reunit, pe 22 septembrie, la Constanţa, în cadrul celei de-a doua şedinţe interguvernamentale. Membrii Cabinetelor de miniştri au stabilit domeniile care vor beneficia de asistenţă tehnică şi financiară în baza ajutorului nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România R. Moldova.

În consecinţă, de acoperire financiară vor beneficia proiecte din domeniul transporturilor, în special cele ce vizează proiectarea şi construcţia unor poduri peste Prut, dar şi proiecte de interconectare a sistemelor de transport de energie şi gaze naturale, care ar asigura independenţa energetică a R. Moldova. Membrii celor două Guverne au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea investiţiilor româneşti în diverse sectoare economice din stânga Prutului.

S-a mai decis să fie finanţate proiecte din sănătate şi mediu, fiind suplimentate şi fondurile acordate pentru reparaţia grădiniţelor de copii. Potrivit premierului României, Victor Ponta, cel mai popular proiect, finanţat de Guvernul României – construirea şi repararea instituţiilor preşcolare, va continua cu alocarea, în perioada următoare, a sumei de cinci milioane de euro.

În cadrul şedinţei, membrii Cabinetelor de miniştri au discutat şi despre dezvoltarea domeniului sănătăţii, prin extinderea serviciului de intervenţii de urgenţă SMURD în R. Moldova şi investiţii pentru centre de dializă din principalele spitale. Părţile au convenit şi asupra sporirii calităţii produselor moldoveneşti, astfel încât ele să corespundă standardelor europene şi să devină competitive pe piaţa UE. În acest scop, vor fi dezvoltate proiecte investiţionale pentru modernizarea sectorului agricol. Au fost discutate şi mecanismele comune de promovare a produselor din R. Moldova şi România pe pieţele externe.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost semnată Înţelegerea Tehnică de colaborare în domeniul standardizării militare între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale a României, în scopul susţinerii şi modernizării Armatei Naţionale a Moldovei.

Premierul de la Chişinău, Valeriu Streleţ, a menţionat, la încheierea şedinţei: „Apreciem decizia politică de a acorda R. Moldova un ajutor financiar rambursabil pe un termen de 5 ani cu debursarea în anul curent a 60 de milioane de euro, în condiţii avantajoase… Avem intenţia să reanimăm proiecte investiţionale, care au fost temporar suspendate pe motivul absenţei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult, în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică şi condiţionări de reforme”.

Premierul de la Bucureşti, Victor Ponta, s-a referit la decizia Guvernului României de a propune instituţiilor abilitate din ambele state un acord privind o asistenţă financiară rambursabilă, în valoare de 150 de milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani. „Este o perioadă dificilă prin care R. Moldova trece acum din punct de vedere financiar şi bugetar, până la momentul la care va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale – FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană-, aşa cum am avut şi noi în anii trecuţi. Cred că este de datoria şi mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care să spunem „da”, suntem aici, vă putem sprijini şi putem să vă dăm acest împrumut rambursabil, repet, în condiţii extrem de avantajoase”, a spus Ponta.

Acordul moldo-român privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România R. Moldova, semnat la 27 aprilie 2010, a permis implementarea mai multor proiecte care contribuie la dezvoltarea domeniilor infrastructurii, educaţiei, situaţiilor de urgenţă şi sectorului energetic. În 2011-2014, din cele 100 de milioane, au fost valorificate 37,19 milioane de euro, pentru proiecte din domeniul energetic, educaţie, precum şi ajutor de urgenţă în caz de calamităţi naturale.

RdG