Reprezentanții Biroului politici de reintegrare susțin că în pofida eforturilor depuse drepturile și libertățile inalienabile ale lui Adrian Glijin continuă a fi lezate, fapt ce provoacă o foarte mare îngrijorare
Reprezentanții Biroului politici de reintegrare susțin că în pofida tuturor eforturilor depuse până în prezent contactul personal cu Adrian Glijin al celor apropiați și al cadrelor calificate nu a fost asigurat, starea de sănătate și condițiile de detenție a acestuia sunt neclare urmare a lipsei evaluării de specialitate, perspectiva eliberării din privațiune nu este comunicată, iar drepturile și libertățile lui inalienabile continuă a fi lezate, fapt ce provoacă o foarte mare îngrijorare.
„Imediat cum s-a aflat despre cazul dat, Biroul politici de reintegrare și viceprim-ministrul pentru reintegrare au făcut uz de toate pârghiile disponibile pe linia de competență atribuită, fiind notificate organele de drept împuternicite prin lege, informați actorii formatului de negocieri „5+2”, Președinția în exercițiu a OSCE și partenerii internaționali care gestionează componenta drepturilor omului (OSCE, Consiliul Europei, ONU, misiunile diplomatice relevante), cu apelul de a avea o contribuție activă și a acorda asistență în vederea eliberării și restabilirii în drepturi a lui A. Glijin.
Prin canalul de comunicare de la nivelul oficiilor reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol, au fost perfectate și remise multiple demersuri prin care s-a solicitat elucidarea motivelor recurgerii la asemenea abuzuri, circumstanțelor și temeiurilor de detenție nefondată, asigurarea accesului mamei, familiei și a rudelor apropiate la locul aflării, comunicarea stării de sănătate și a condițiilor de detenție, oferirea posibilității evaluării medicale a acestuia de către un specialist calificat și imparțial inclusiv, din partea Crucii Roșii, consilierii juridice și psihologice, și desigur, cu cererea de a fi depuse eforturi sporite în eliberarea imediată și necondiționată.
Aceleași eforturi au fost făcute și prin intermediul delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, dar și s-a încercat abordarea în comun cu alte cazuri individuale pe platforma grupurilor de lucru sectoriale, dar din motive independente de Chișinău, convocarea experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului nu a fost posibilă în acest an. Solicitările menționate supra au fost reiterate în repetate rânduri, cele mai recente fiind remise și pe parcursul săptămânii curente”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.
Reprezentanții Biroului politici de reintegrare menționează că va fi menținut în vizor, în continuare, cazul lui Adrian Glijin, în pofida tuturor dificultăților existente generate de inaccesibilitatea regiunii pentru toți factorii publici și apărătorii drepturilor omului de pe malul drept al Nistrului.
De aproape un an și o lună din data reținerii și privării de libertate în mod arbitrar de către reprezentanții structurilor de forță din stânga Nistrului nu se cunosc multe detalii despre circumstanțele cazului și starea actuală a lui Adrian Glijin, cetățean al Republicii Moldova, domiciliat în raionul Camenca.
Citiți și:
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.