Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția politicienilor la propunerea lui…

Reacția politicienilor la propunerea lui Dodon privind data desfășurării scrutinului prezidențial: „Indiferent când vor fi alegerile, de data asta eu voi fi acolo”

Sursa foto: Radio Chișinău

Mai mulți politicieni au comentat propunerea către Parlament a președintelui Igor Dodon ca alegerile prezidențiale să se desfășoare pe data de 1 noiembrie curent. Astfel, încă nicio formațiune, deocamdată, nu a decis dacă va susține inițiativa șefului statului, menționând că urmează ca subiectul să fie abordat în cadrul ședinței fracțiunilor.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, critică inițiativa președintului în contextul în care R. Moldova se află într-o criză provocată de pandemia de COVID-19. Totodată, fostul ministru de Interne dă asigurări că va participa în cadrul scritunului prezidențial.

„Cu toată lumea ne-am convins care sunt preocupările fiecărui politician. În timp ce noi ne batem cu criza provocată de această pandemie, cu criza economică, cea socială, în curând vom avea și una politică, Igor Dodon se preocupă de un mandat, ca și alți politicieni. Vreau să-i spun să nu aibă niciun fel de griji, indiferent când vor fi alegerile, de data asta eu voi fi acolo”, a declarat Andrei Năstase. 

Lidera PAS, Maia Sandu spune că, deocamdată, partidul pe care îl conduce nu a luat o decizie în acest sens.

,,Colegii mei în Parlament o să discute cu alte fracțiuni și atunci o să vină cu poziția Partidului Acțiune și Solidaritate”, a punctat Sandu.

Deputatul grupului parlamentar Pro-Moldova, Sergiu Sîrbu, este de părere că data alegerilor prezidențiale trebuie să fie stabilită de către Legislativ, nu de președintele țării.

Republica Moldova este republică parlamentară! Potrivit art. 109 din Codul electoral atribuția exclusivă de stabilire a datei alegerilor prezidențiale aparține Parlamentului! În pofida acestui fapt, toate deciziile pentru forul legislativ sunt luate de Președintele țării, inclusiv pe acest subiect! Să vedem ce va face majoritatea. Va continua oare să fie umilită și desconsiderată în așa hal?! Va avea oare forul legislativ suprem al statului curajul să revină pe făgașul constituțional, să arate cine ia decizii într-o republică parlamentară și să înceapă a-și onora atribuțiile constituționale fără a avea suflori din afară care acționează la limita uzurpării puterii de stat? Vom trăi și vom vedea!, a comentat fostul democrat, Sergiu Sîrbu.

Liderul PDM, Pavel Filip, a ne-a răspuns scurt, menționând că subiectul va fi abordat la ședința fracțiunii și ,,vom veni cu un răspuns”.

Partidul Șor menționează că formațiunea este pregătită pentru alegerile prezidențiale și va avea prpriul candidat ce va lupta pentru fotoliul de șef al statului.

,,Nu Igor Dodon trebuie să stabilească data alegerilor prezidențiale ținând cont de propriile interese. Nu este atotputernic și nu poate să facă așa cum vrea el. Data trebuie stabilită ținând cont de situația din țară și interesele cetățenilor. Partidul Politic „ȘOR” este pregătit pentru alegerile prezidențiale și anunță că va avea propriul candidat la scrutinul prezidențial din toamnă, o persoană pregătită, din popor și care cunoaște foarte bine problemele cetățenilor și ale țării”, comunică Partidul Șor.

Președintele Igor Dodon a anunțat că va veni cu o propunere către Parlamentul Republicii Moldova astfel ca pe data de 1 noiembrie curent să se desfășoare alegerile prezidențiale. Scrutinul prezidențial din toamnă poate avea loc în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie curent.