Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția BNM la acuzațiile Partidului…

Reacția BNM la acuzațiile Partidului ȘOR în legătură cu refuzul băncilor de a deschide contul grupului de inițiativă pentru prezidențiale

Reprezentanții Băncii Naționale din R. Moldova (BNM) au emis o notă prin care vine cu precizări cu privire cu acuzațiile făcute de către membrii Partidului Politic ȘOR, asupra instituției, în legătură cu faptul că băncile comerciale refuză deschiderea conturilor bancare pentru fracțiunea politică.

Banca Națională a Moldovei asigură supravegherea prudențială a băncilor din Republica Moldova, în scopul protejării intereselor deponenților și al asigurării stabilității şi viabilității întregului sistem bancar urmărind respectarea cerințelor prevăzute de Legea nr. 202 din 06.10.2017 privind activitatea băncilor și actele normative ale BNM emise întru aplicarea acestei legi, în vederea prevenirii și limitării riscurilor specifice activității bancare. Deciziile privind inițierea, continuarea sau terminarea relației de afaceri cu clientul se iau de către bănci de sine stătător, în funcție de riscul asociat clientului și tranzacțiilor acestuia.

Astfel, la luarea deciziilor trebuie să se țină cont de cadrul normativ în vigoare în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, care stabilește, între altele, obligația băncilor de a aplica măsuri de precauție în relațiile cu clienții lor și să asigure efectuarea unei analize abordate pe risc a acestor relații. În calitate de autoritate publică autonomă, Banca Națională își exercită activitatea în mod independent și se conduce de prevederile legislației armonizate, în ultimii ani de reforme, cu standardele europene și internaționale”, menționează BNM.

Membrii Partidului Politic Șor susțin că băncile din R. Moldova refuză deschiderea contului grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea Violetei Ivanov, candidata formațiunii politice pentru funcția de președinte. În cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 6 octombrie, deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, a declarat că totul este „o conspirație împotriva partidului” și „ a acuzat CEC și BNM că îndeplinesc o comandă politică și a cerut respectarea legislației precum și demiterea funcționarilor Băncii Naționale care prin inacțiunile lor periclitează activitatea Partidului ȘOR”.