Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidul Șor susține că băncile…

Partidul Șor susține că băncile din R. Moldova refuză deschiderea contului grupului de inițiativă: „Scopul este de a o exclude pe Violeta Ivanov din cursa prezidențială”

Membrii Partidului Politic Șor susțin că băncile din R. Moldova refuză deschiderea contului grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea Violetei Ivanov, candidata formațiunii politice pentru funcția de președinte. În cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 6 octombrie, deputatul Partidului Politic Șor, Denis Ulanov a declarat că membrii partidului din care face parte „sunt ținta unei conspirații din partea autorităților care au drept scop să împiedice activitatea formațiunii și a candidatului în campania electorală, urmărindu-se scopul de a o exclude din cursă.

Parlamentarul susține că Partidul „ȘOR” s-a adresat la Comisia Electorală Centrală, care a redirecționat demersul către Banca Națională, iar între timp, și formațiunea s-a adresat Băncii Naționale, organul care controlează activitatea bancară.

Cu doar câteva luni înainte de campania electorală, Victoriabank, unde își avea contul Partidul „ȘOR”, a anunțat rezilierea contractului, fără a prezenta niciun argument sau motiv în acest sens. Deși instanța de judecată a emis o hotărâre prin care „Victoriabank” era obligată să deservească Partidul conform contractelor anterioare, până la emiterea unei hotărâri definitive pe caz, instituția bancară nu s-a conformat.
Între timp, Partidul „ȘOR” a depus cerere de deschidere a contului la toate instituțiile bancare din Republica Moldova, dar i s-a refuzat, sau nu a primit răspuns.

Situația a devenit și mai gravă în perioada electorală, când a fost refuzată deschiderea contului grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea Violetei Ivanov.

Partidul „ȘOR” s-a adresat la Comisia Electorală Centrală, care a redirecționat demersul către Banca Națională. Între timp, și formațiunea s-a adresat Băncii Naționale, organul care controlează activitatea bancară. „BNM ne-a răspuns că nu are prerogativa de a penaliza băncile pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, nu este împuternicită să oblige băncile să deschidă un cont (deși legea obligă persoanele juridice să dețină un cont bancar) și, în general, nu are competența de a soluționa astfel de chestiuni”, a menționat juristul Partidului „ȘOR”, Dumitru Cazac.

Deputatul Partidului „ȘOR” susține că totul este „o conspirație împotriva partidului” și „acuză CEC și BNM că îndeplinesc o comandă politică și a cerut respectarea legislației precum și demiterea funcționarilor Băncii Naționale care prin inacțiunile lor periclitează activitatea Partidului ȘOR”.

Cum putem explica această pasivitate a CEC și BNM decât printr-o conspirație a instituțiilor de stat pentru a bloca procesul electoral în care Partidul „ȘOR” joacă un rol activ? De facto, CEC și BNM contribuie la încălcarea drepturilor și competiției politice în procesul electoral”, a declarat Denis Ulanov.

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale nu au comentat declarațiile făcute de către membrii Partidului „ȘOR.