Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM, despre noile modificări la…

PSRM, despre noile modificări la Legea Procuraturii: „Liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului”

Foto: sputnik.md

După ce ministerul Justiției a propus noi modificări la Legea Procurorii astfel încât prim-ministrul să fie cel care va preselecta candidații la funcția de procuror general, socialiștii declară că o astfel de inițiativă este „inacceptabilă într-o țară ăn care se fac eforturi intense pentru reformarea justiției”.

Într-un comunicat dee presă al partidului se menționează că dacă Maia Sandu va preselecta candidații, asta ar însemna că viitorul șef de la Procuratura Generală va fi desemnat de șeful unui partid politic.

„Din inițiativa liderului PAS, Maia Sandu, se întrevăd clar și motivele reale care au dus la anularea concursului pentru selectarea Procurorului General, faptul că acest concurs nu a fost câștigat de o anumită persoană, care ar urma acum să fie numită politic în fruntea Procuraturii Generale. Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea Procurorului General prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nici o altă discuție nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere”, este menționat în comunicatul PSRM.

Socialiștii mai precizează că Maia Sandu vine cu o abordare care, în opinia PSRM, nu are cum să aibă susținerea Parlamentului.

„Nu putem exclude că, în realitate, liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduc eficient executivul și a livra rezultate populației”, declară socialiștii.

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat. De această dată, în locul comisiei de concurs, se propune ca prim-ministrul să fie cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat astăzi, 6 noiembrie, că urmează să emită un ordin prin care va anula rezultatele concursului pentru selectarea celor patru candidați la fotoliul de procuror general. Ministra își motivează poziția prin faptul că membrii comisiei nu au avut suficient acces la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și pentru că unii membri au apreciat disproporționat unii candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.