Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Proiectul de lege care stabilește…

Proiectul de lege care stabilește data alegerilor președintelui țării a fost susținut cu 50 de voturi

Proiectul de lege care stabilește data alegerilor președintelui țării este discutat la ședința Parlamentului şi a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi.

Autorii documentului susţin că data alegerilor prezidenţiale trebuie stabilită pentru a evita suspiciunile în legătură cu acest subiect.

Astfel, semnatarii documentului: Sergiu Sîrbu, Roman Boţan, Ştefan Creangă și Igor Vremea, propun ca scrutinul prezidențial să se desfășoare în data de 30 octombrie 2016.

În același timp, Chiril Lucinschi a cerut ca alegerile prezidențiale să aibă loc la 3 iulie, însă această propunere nu a fost acceptată.

Partidele din opoziție au criticat documentul. „Este stranie această iniţiativă pregătită peste noapte. Nu vom vota acest document”, a declarat Igor Dodon.

„Chiar dacă se doreşte evitarea unor suspiciuni, modalitatea prin care a fost pregătită această iniţiativă alimentează aceste suspiciuni. Acest document este în contradicţie cu ceea ce spun specialiştii. Consider că trebuia să fie discutată data alegerilor cu celelalte partide, chiar și din opoziție. De ce nu se vrea ca alegerile prezidențiale să aibă loc la începutul verii?”, a opinat Vadim Pistrinciuc.

„Ne pare rău că autorii acestui proiect nu au acţionat conform legii”, a adăugat Inna Șupac.

„Totul se face în conformitate cu legea. Data aceasta este o propunere, iar Parlamentul este locul de dezbatere. Suntem perfect în conformitate cu Codul elaborat, iar acordul sau dezacordul îl veți prezenta la finele acestei dezbateri”, a menționat Sergiu Sârbu.

Proiectul de lege care stabilește data alegerilor președintelui țării a fost susținut cu 50 de voturi.