Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Poziția Partidului Politic Șor…

VIDEO Poziția Partidului Politic Șor după discuțiile cu Dodon: va vota sau nu un premier tehnocrat

După întrunirea cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, deputații din Partidul Politic Șor susțin că unica soluție, pe care o văd ei, pentru depășirea crizei politice este organizarea alegerilor anticipate.

În sfârșit președintele Dodon a înțeles că este necesar să discute nu doar cu unele fracțiuni, ci cu toate partidele. Noi tot timpul am fost și vom rămâne într-o opoziție constructivă. Noi mereu vom lupta că din opoziție să trecem în alt format. Este vorba despre un proiect de viitor. Noi am anunțat că suntem mereu dispuși să muncim pentru oameni, iar ambiția politică să fie lăsată la o parte. Acum, în această situație noi vedem două variante. Prima variantă este desemnarea unei noi conduceri care să fie numită de o majoritate funcțiunală, dar asta e puțin probabil. A doua variantă, care nouă ni se pare cea mai rezonabilă este organizarea alegerilor anticipate. Ar fi cea mai bună soluție. În istoria țării noastră nu există nicio un caz în care coalițiile de guvernare au funcționat constructiv. Asta este poziția noastră, alegeri anticipate”, a declarat deputatul Partidului Politic Șor, Denis Ulanov.

Întrebat dacă deputații din Partidul Șor vor vota pentru un prim-ministru și un guvern tehnocrat, așa cum a anunțat anterior președintele R. Moldova Igor Dodon, Ulanov a declarat că partidul din care face parte nu participă la jocuri politice.

„Poziția noastră privind votul de ieri, în Parlament a fost spusă, nu am participat, ne-am abținut de la vot. Noi nu participăm la jocuri politice, iar crearea unui nou Guvern este în continuare un joc politic”, a declarat Ulanov.

Astăzi, 13 noiembrie, la consultarile cu Dodon au participat toate fracțiunile din Parlamentul de la Chișinău.

După întrevederea cu Dodon, socialiștii au declarat că vor o nouă majoritate parlamentară cu cei din blocul electoral ACUM, însă nu o vor pe Maia Sandu la conducerea noului Guvern.

De cealaltă parte, membrii blocului ACUM susțin că nu vor înainta și nu vor susține nicio altă candidatură la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, decât cea a liderul PAS, Maia Sandu.

Democrații au declarat că nu vor face nicio coliție de guvernare cu niciun partid, însă ar putea susține candidatura înaintată de Dodon la funcția de prim-ministru, dacă acesta va include în programul de guvernare proiecte sociale propuse de democrați.

Consultările cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, au loc după ce Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști a trecut de Parlamentul de la Chișinău cu voturile democraților. În total, au votat 63 de deputați.

Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. Deputații din Partidul Politic Șor s-au abținut de la vot.

Socialiștii au depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.