Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PAS refuză să participe la…

PAS refuză să participe la dezbaterile privind votul uninominal. Ce soluție propune

privesc.eu

Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu boicotează dezbaterile organizate  astăzi de Parlament pe marginea sistemului electoral uninominal. PAS susține că „sistemului electoral reprezintă o capcană întinsă societății, prin care se induce în eroare populația precum că actualul sistem electoral este cauza stării deplorabile” din țară.

Într-o declarație a Biroului Permanent Național al PAS argumentează poziția negativă față de acest proiect de lege prin faptul că Partidul Democrat din Moldova, condus de Vlad Plahotniuc, este  „nu poate depăși nivelul de încredere cetățenească de 4% și este conștient că nu va intra în următorul Parlament”, de aceea, „vrea să schimbe regulile jocului pentru a se menține la putere cu orice preț”.

„Așa-numitele dezbateri sunt un spectacol de prost-gust, deoarece PD nu își dorește să caute cel mai potrivit sistem electoral pentru Republica Moldova, ci doar să impună ”votul uninominal” care avantajează exclusiv Partidul Democrat, bifând, totodată, și îndeplinirea uneia dintre condițiile Comisiei de la Veneția. De altfel, Comisia de la Veneția, pe lângă cerința formală vizând modificarea sistemului electoral cel târziu cu un an înainte de alegeri, statuează că stabilitatea legislației electorale presupune inclusiv inadmisibilitatea vreunei aparențe de manipulare în interesul partidului de guvernare”, se stipulează din declarația PAS.

Totodată, PAS își manifestă disponibilitatea de a participa la dezbateri pe marginea identificării unui nou sistem electoral doar pentru alegerile din 2022, dar onsideră că  scrutinul parlamentar din 2018 trebuie să se desfășoare în baza sistemului actual, care trebuie doar  îmbunătpșit în baza problemelor identificate în ultima campanie prezidențială și în conformitate cu constatările Curții Constituționale și ale instituțiilor internaționale.

PAS propune pentru discuții implementarea sistemului proporțional cu liste deschise într-o singură circumscripție electorală, după exemplul Olandei din 2017.

Parlamentul olandez (Adunarea Generală) este bicameral, fiind alcătuit din Senat cu 75 de membri și Camera Reprezentanților cu 150 de membri. Mandatul are o durată de patru ani.

În Olanda este utilizat un sistem de reprezentare proporţională, cu scrutin de listă şi vot preferenţial organizat la nivelul unei singure circumscripţii (întreaga ţară). La alegerile pentru Camera Reprezentanților (mai importantă decât cealaltă, prin prisma faptului că este singura care poate iniţia legi), fiecare alegător are dreptul să voteze o listă de candidaţi, putând acorda, de asemenea, un vot preferenţial unuia dintre candidaţii de pe lista respectivă. Alegerea Senatului este indirectă, fiind realizată de către Consiliile celor 12 provincii ale Olande.

Astăzi, Parlamentul organizează audieri publice privind reforma sistemului electoral, inițiativa parlamentară privind sistemul uninominal, revizuirea și modificarea Codului electoral și a legislației conexe. La discuții au fost invitați deputați, reprezentanți ai partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Constituționale, reprezentanți ai societății civile și experți.