Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidele pro-europene își mai iau…

Partidele pro-europene își mai iau o pauză de două zile

Nicolae Timofti, președintele R. Moldova, s-a întâlnit, la 16 decembrie, cu liderii fracțiunilor politice PL, PLDM, PD și grupul Leancă. În urma acestei întrevederi, șeful statului a anunțat că partidele pro-europene mai au două zile la dispoziție pentru consultări și luarea deciziilor. „Ei (liderii politici, n.r.) nu sunt gata, la moment, să spună că au format o coaliție cu care ar putea vota un premier. S-a convenit ca ei să se mai gândească o zi. Am decis să ne reîntâlnim vineri”, a declarat șeful statului.

Amintim că, la 15 decembrie, Nicolae Timofti a semnalat că PDM face presiuni asupra sa. Într-un comunicat al Președinției se spune că Timofti a avut o întâlnire cu liderii PDM, care au încercat să-l convingă să desemneze la funcția de premier pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Marian Lupu, liderul PDM, neagă acuzațiile. „Deseori, în mediul nostru politic, se fac abstracții și ruperi de context. Probabil, s-au făcut anumite presiuni asupra șefului statului, dar din alte părți”, s-a eschivat democratul. El a mai menționat că nu va răspunde la provocarea fostului premier, Ion Sturza, care l-a chemat într-o confruntare televizată în direct. „Întreaga mea viață mă conduc de principiul: atacă problema, nu persoana. Am observat că provocarea lui Sturza a fost o răbufnire emoțională la nivel de isterie și de aceea nu răspund”, a menționat Lupu. Liderul PDM susține că, în cadrul negocierilor, s-a discutat formula de desemnare a premierului. Potrivit acestuia, șeful Guvernului trebuie numit de partidul cu cele mai multe mandate.

„Urmare a discuției, avem poziția de aplicare a mecanismului de desemnare a premierului. Partidul cu cele mai multe mandate vine cu propunerea. Trei părți s-au pronunțat în favoarea păstrării acestei formule. Ea simplifică lucrurile și contribuie la accelerarea negocierilor”, a declarat Lupu. Deputatul afirmă că această propunere nu a întrunit deocamdată aprobarea tuturor părților.

„Nu a întrunit o înțelegere consensuală, toate părțile au căzut de acord să mai avem o zi, două de gândire. Până la sfârșitul săptămânii să revenim negocieri. Mai reflectăm”, a mai declarat Lupu.

În același timp, Valeriu Streleț, liderul interimar al PLDM, susține că anume PDM vrea să numească candidatul la funcția de prim-ministru. „Democrații și-au reiterat poziția că sunt gata să își asume guvernarea și că vor putea asigura 51 de voturi în Parlament după desemnarea candidatului. Acest lucru creează impresia că se va insista în continuare asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc”, a opinat liberal-democratul.

„Ce nu-i posibil astăzi, e posibil mâine… Mai avem două zile la dispoziție. Sper că vom găsi soluția de formare a guvernului, care nu va funcționa doar câteva luni, ci trei ani. Nu am discutat candidații la funcția de premier. Majoritatea parlamentară propune președintelui candidatura. Așa ar fi corect. Noi știm în ce situație ne aflăm. Criza de azi, se aprofundează și mai mult mâine. Nu vrem alegeri anticipate, nu pentru că ne-ar fi frică de faptul că Moldova ar putea porni pe altă cale, ci pentru că criza ar deveni și mai gravă în cazul în care țara nu ar avea un guvern încă jumătate de an”, a subliniat Mihai Ghimpu, liderul PL.

Amintim că, cu câteva ore înainte de runda de negocieri comune cu PL, PLDM, PDM și grupul Leancă, președintele Nicolae Timofti a avut consultări separate cu deputații neafiliați Iurie Leancă și Eugen Carpov.

Potrivit liderului PPEM, discuția s-a axat pe modul în care urmează a fi depășită actuala criză politică. „La fel ca și dl președinte, considerăm că criza, cu fiecare zi, devine tot mai profundă. Totodată, am discutat care ar fi eventualele soluții”, a declarat Leancă. În același timp, deputatul a spus că nu a discutat despre eventuala candidatură la funcția de prim-ministru.

„Constat că, deși inițial s-a spus că discutăm despre principii și valori, totul s-a redus la a discuta cine va desemna prim-ministrul. Le-am adus colegilor încă odată aminte că, totuși, prioritar este să înțelegem și să-i convingem pe toți și cei din interiorul țării și pe cei din afară, că de data asta am tras anumite concluzii și ne gândim să guvernăm altfel. Europenii sunt gata să ne ajute”, a spus Leancă după întrevederea cu Timofti. El a mai menționat că numele candidatului la funcția de premier nu face decât să ne sustragă de la adevăratele probleme cu care se confruntă R. Moldova.

Amintim că, la 15 decembrie, curent, Partidul Socialiștilor a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cere ca aceasta să se expună dacă Nicolae Timofti încalcă termenii constituționali la înaintarea candidaturii pentru funcţia de premier, precum și a modalităților de reintrare în legalitate. „Considerăm că sunt premize clare ca dl Timofti să fie acuzat de uzurparea puterii de stat și să se înceapă procedura de demisie. Președintele trebuia să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, dar Timofti nu a făcut acest lucru, deși a promis că va veni cu candidatul până la 14 decembrie”, susține Igor Dodon, liderul PSRM, precizând că socialiștii vor în continuare alegeri anticipate.