Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O nouă ședință în dosarul…

O nouă ședință în dosarul Filat. Au fost audiați Iurie Leancă și Veaceslav Ionița

Astăzi are loc o nouă ședință de judecată în dosarul fostului prim-ministru, Vlad Filat, în cadrul căreia la Judecătoria Buiucani sunt audiați ultimii martori ai acuzării, printre care fostul viceministru al Finanțelor, Victor Barbăneagră și fostul Secretar al Guvernului, Victor Bodiu. Deja au depus mărturii fostul premier, Iurie Leancă și fostul președinte al Comisiei Economiei, Veaceslav Ionița.

După ce a fost audiat,  Iurie Leancă a declarat că în timpul ședinței a susținut lucrurile pe care le-a declarat anterior, că cunoștea că din Banca de Economii dispăreau bani, însa era vorba de instituții care în acea perioadă nu se subordonau Guvernului.

Fostul președintele al Comisiei Economiei, Veaceslav Ionița a declarat că nu are nicio legătură cu Vlad Filat , că fost audiat în calitate de fost președinte și că nu a fost intimidat de nimeni. Ioniță a spus că regretă ceea ce s-a întâmplat cu Filat și că vrea ca acesta  să aibă toate instumentele ca să demonstreze că nu este vinovat.

„În calitate de președinte al Comisiei Economie, Buget si Finante am transmis atunci către CNA  și PG mai multă informație, am fost întrebat de unde am primit acele informații, am zis că mi-a fost spus în scris, dar și verbal în comisie. Am rugat CNA să-i invite la întrebări pe cei care mi-au spus. M-au întrebat cum au fost votate legile. Mi-a adresat și Filat întrebări de clarificare. Eu astăzi am adus doar unele clarificări, am vorbit doar despre ce am declarat și anterior. Răspunsurile mele au fost suficiente ca să nu mai apară întrebări suplimentare.”, a menționat Ionița.

Amintim că pe 29 martie, lui Vlad Filat i-a fost prelungit mandatul de arest cu încă 30 de zile. La 5 aprilie, Cur­tea de Apel Chi­și­nău a res­pins recur­sul avo­ca­ți­lor împo­triva deci­ziei Jude­că­to­riei sec­to­ru­lui Buiu­cani. Avo­ca­tul Igor Popa a con­si­derat deci­zia drept una nefon­dată, întru­cât drept jus­ti­fi­care a ares­tu­lui au fost pre­zen­tate mesa­jele pe Face­book și scri­so­rile care trans­mise de Filat, care, sus­țin ­pro­cu­ro­rii, ar putea inti­mida mar­to­rii.  „Însă, acel mesaj nu repre­zintă o probă, este un ele­ment abs­tract și ilu­zo­riu pre­zen­tat de pro­cu­rori pe masa jude­că­to­ri­lor”, a opi­nat Igor Popa, refe­ri­tor la deci­zia Jude­că­to­riei Buiu­cani.