Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Nu vreau să cred că…

„Nu vreau să cred că se face în interesul cuiva”. Reacția lui Ceban la anularea deciziei privind procurarea a 100 autobuze

Edilul Capitalei, Ion Ceban, spune că va convoca de urgență pe toți cei vizați în procedura de achiziționare a celor 100 de autobuze pentru ÎM „Parcul urban de autobuze”, după ce Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestațiile participanților la procedura și a anulat decizia prin care „Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret” A.Ş. a fost desemnată câștigătoare.

Ceban se declară surprins de decizia Agenției și spune că aceasta sunt ridică multe semne în întrebare.

„Achizițiile au fost făcute în mod cât mai transparent. Astăzi am aflat cu stupoare și surprindere că a ne pune să reevaluăm aceste oferte și pentru mine sunt multe întrebări în această privință. Eu știu un lucru, autobuzele trebuiau să ajungă la Chișinău, ținând cont de situația pandemică, urâtă pe care o avem în acest an, noi avem nevoie de transport public cât se poate de rapid. Obiectivul nostru a fost ca să avem aceste unități de transport în luna decembrie – aprilie”, a spus Ceban.

„De urgență voi convoca pe toți cei vizați. Nu ține doar de Primărie. Dacă ținea de Primărie și domeniul politic autobuzele ar fi fost la Chișinău încă din luna iunie”, a mai spus edilul.

Ceban își exprimă regretul că achiziționarea autobuzelor „se tărăgănează”.

„Nu vreau să cred că se face în interesul cuiva”, a adăugat Ion Ceban.

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestațiile participanților la procedura de achiziționare a celor 100 de autobuze pentru ÎM „Parcul urban de autobuze” și a anulat decizia prin care „Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret” A.Ş. a fost desemnată câștigătoare.

Prin decizia încheiată, Agenția obligă Primăria Chișinău ca în termen de 15 zile să reevalueze, în cadrul procedurii de achiziție publică, oferta prezentată de către „Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret” A.Ş. în vederea stabilirii neconformității acesteia, precum și oferta „BMC Otomotiv Sanazi ve Ticaret” A.Ș. cu luarea în considerare a constatărilor.

De asemenea, Primăria Chișinău a fost obligată ca în termen de 3 zile să raporteze Agenției despre realizarea acestor măsuri.

Concursul pentru achiziționarea a 100 de autobuze a demarat la 23 iulie curent. Suma prevăzută pentru lotul de autobuze noi a fost de 270 milioane lei.

La concurs au fost depuse patru oferte din partea companiilor producătoare: MAZ (Belarus), BMC (România), ISUZU (Turcia) și OTOKAR (Turcia).

Ofertantul ales câștigător pentru achiziționarea celor 100 de autobuze a fost desemnată Compania producătoare „Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret” A.S, care a propus un preț de 260.030.640.00 lei.

Compania câștigătoare a oferit garanție de 5 ani pentru autobuze. În această perioadă, producătorul își asumă responsabilitatea inclusiv să asigure gratuit deservirea autobuzelor.