Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noul partid politic al Maiei…

Noul partid politic al Maiei Sandu

Maia Sandu, ex-ministra Educației, a anunțat, la 23 decembrie, curent, că revine în politică. Despre decizia sa de a lansa o mișcare pentru crearea unui nou partid politic, Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare, unde a postat și un video în care îndeamnă oamenii să i se alăture.

„Încurajată de sprijinul vostru am hotărât să lansez o mișcare pentru crearea unui nou partid politic. Știu că mulți dintre voi nu sunteți neapărat încântați de ideea de a face politică, mai ales în condițiile actuale, când pare că la guvernare nu mai este loc de oameni onești și bine intenționați.
Dar ne-am convins cu toții că dacă nu vom face noi acest pas și nu vom schimba clasa politică actuală, riscăm să pierdem și puținul care ne-a mai rămas. Vă îndemn să faceți un pas împreună cu mine. Sunt convinsă că se poate”, a scris Maia Sandu.

Primii 20 de membri
„Am decis să revin în politică în primul rând, pentru că am fost încurajată, pe parcursul ultimelor luni, de mai multă lume să fac acest pas. În al doilea rând, ne-am convins cu toții: clasa politică actuală s-a compromis, a mințit, a dezamăgit. Drept rezultat, avem o guvernare ineficientă, un stat pe cale să dispară. Și cred că aceasta este o provocare enormă, dar este și o oportunitate pentru oameni onești, pentru oameni integri să facă o echipă și împreună să încerce să schimbe, mai întâi, clasa politică, după care să treacă la construcția unui altfel de stat”, a declarat MaiaSandu, în cadrul unei interviu pentru portalul Agora.

Totodată, Maia Sandu a menționat că a trecut peste temerile sale din trecut că nu va avea surse financiare pentru fondarea unui partid. „Nu am găsit bani, dar nici nu i-am căutat. A fost multă lume care a spus că nu avem nevoie de atâția bani. Nu vreau să avem în spate oligarhi, de aceea, fiecare membru de partid va face niște donații. Astfel, vrem să testăm cât de pregătită este societatea pentru o finanțare transparentă”, a subliniat Sandu.

În prezent, în echipa Maiei Sandu sunt 20 de membri. „Echipa noastră încă este foarte mică și e bine să ni se alăture alți oameni, pentru că arma mea și a oamenilor cu care vreau să fac acest pas este adevărul. Noi suntem oameni integri, nu suntem compromiși și credem că aceste arme sunt suficient de puternice, ca să învingă manipularea, minciuna și oricare alte instrumente ale celor care nu vor dori să permită apariția unei asemenea mișcări și ulterior a unui asemenea partid”, a subliniat ex-ministra Educației.

„Nu cred că acest Parlament vrea să facă schimbări”
„Când am plecat din Guvern, nu mi-am dorit să revin în politică, dar acum situația e inacceptabilă. Nu cred că cu acest Parlament poți face lucruri bune pentru această țară. Nu cred că acest Parlament vrea să facă schimbări serioase”, crede Maia Sandu.

Totodată, aceasta a spus că susține candidatul propus de șeful statului la funcția de premier. „Se vede foarte bine că PDM vrea să-și propună propriul candidat, dar Nicolae Timofti s-a opus. Consider că alegerea șefului statului este bună, dar mă îndoiesc că Ion Sturza va fi votat în Parlament. Este clar de ce șeful statului nu vrea să-l numească premier pe Plahotniuc, dacă e să luăm în calcul rezultatele ultimelor sondaje, observăm că acesta nu este dorit și respectat de majoritatea populației… Nu știu de ce l-am crede (pe Vlad Plahotniuc, n.r.) că s-au schimbat dramatic obiectivele lui. Este o situație în care acest om s-a prins într-o capcană și a înțeles că în umbră nu va putea supraviețui mult timp. De aceea, el are nevoie de sprijinul unui număr mai mare de oameni. Astfel că îl înțeleg de ce, într-o manieră atât de dramatică, chiar disperată, încearcă să se impună”, a opinat Maia Sandu.
Ea a mai menționat că este aproape sigură că Vlad Filat nu va avea parte de un proces de judecată corect. „El poartă o parte din vină, pentru că nu a construit, la timpul său, o justiție corectă. Sigur că nu doar el se face responsabil de marele jaf, însă, oamenii s-au dezamăgit cel mai mult în el, pentru că sperau că anume el îi va duce în UE… Îmi pare rău că mulți politicieni au uitat că UE nu poate să vină să facă lucrurile pentru noi. UE nu poate să vină la tine acasă ca să-ți facă clacă. Trebuie să începi și oamenii ți se vor alătura”, a adăugat politicianul.

„Toată lumea este supărată pe acest flagel, care se numește Corupția”
„Este important să adunăm cât mai mulți susținători. Bineînțeles, trebuie să parcurgem o cale mai dificilă spre înregistrarea partidului. Și, ținând cont de cât de închis este sistemul politic în R. Moldova, mă refer la faptul că cei de la guvernare au construit în asemenea mod legile și procedurile de înregistrare a unui partid, încât să nu aibă concurenți. De ce în UE partidele se pot înregistra cu trei membri, iar în R. Moldova e nevoie de câteva mii? Cred că acest lucru se face pentru că nu se vrea înregistrarea altor partide”, e de părere Maia Sandu.

Totodată, aceasta a declarat că nu îi este frică de nimic. „Atât timp cât sunt curată, nu-mi este frică că aș putea fi șantajată, dar mă pregătesc că aș putea fi hărțuită, pentru că cei de la guvernare nu știu să lupte cinstit”, a subliniat ea.

„Învăț să fac politică. Trebuie să le dai oamenilor speranțe, dar să nu devii populist. Voi încerca să fiu sinceră și să explic oamenilor ce putem face și ce nu putem face. E nevoie să discutăm cu oamenii, ca să vedem ce putem face în această țară, toată lumea este supărată pe acest flagel, care se cheamă Corupția și noi vrem să luptăm cu el. Obiectivul meu este să formăm un partid politic, ca oamenii să aibă din ce alege, să nu ajungem să alegem din populism și cel care a reușit măcar ceva să facă. Consider că e nevoie de alegeri anticipate. Nu cred că acești oameni care au guvernat șase ani și au arătat ce pot face, se vor mai schimba cândva”, a conchis ex-ministra Educației.