Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu a început consultările…

Maia Sandu a început consultările despre organizarea referendumului privind aderarea R. Moldova la UE

Foto: ZdG

Aparatul Președintelui anunță că șefa statului Maia Sandu s-a întâlnit astăzi, 25 ianuarie, cu un grup de jurnaliști, experți din societatea civilă și formatori de opinie, care au dat curs invitației „la o discuție despre referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană”.  

Reprezentanții Președinției nu au menționat numele participanților la discuții și nici opiniile expuse de cei prezenți.

Potrivit comunicatului emis de instituția prezidențială, întrevederea a fost prima dintr-o serie de consultări care vor avea loc în perioada următoare și vor include reprezentanți din comunitățile locale, mediul privat, societatea civilă, formatori de opinie, jurnaliști, oameni din diverse ramuri ale economiei și vieții socio-culturale, precum și partide politice. 

În Ajunul Crăciunului, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului R. Moldova să organizeze un referendum despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, menționând că „este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova”. În context, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat. Referendumul va fi organizat în toamna anului 2024, când vor avea loc alegerile prezidențiale.

Socialiștii au acuzat-o că vrea să folosească referendumul în interes electoral, în timp ce Asociația „Parlamentul Independenței” i-a cerut să renunțe la idee, care este și periculoasă, și riscantă „în situația geopolitică extrem de complicată, generată de invazia Rusiei în Ucraina, în care Moscova poate deturna rezultatele referendumului”.