Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox/ Referendumul pro-UE: între „da”…

Vox Referendumul pro-UE: între „da” și „nu”

Președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să inițieze, concomitent cu alegerile prezidențiale din toamnă, un referendum la tema integrării europene. „Viitorul nostru este în familia europeană” și  „vocea cetățenilor trebuie să fie hotărâtoare”, și-a motivat Maia Sandu cererea. Socialiștii au acuzat-o că vrea să folosească referendumul în interes electoral, în timp ce Asociația „Parlamentul Independenței” i-a cerut să renunțe la idee, care este și periculoasă, și riscantă „în situația geopolitică extrem de complicată, generată de invazia Rusiei în Ucraina, în care Moscova poate deturna rezultatele referendumului”.

Referendumul pro-UE: între „da” și „nu”

Vitalia Pavlicenco, ex-deputată

Referendumul este un risc. Populația nu a fost întrebată când s-a depus cererea de aderare la UE, căci s-a crezut că o forță politică pro-europeană votată masiv de cetățeni le reprezintă voința vectorială spre Vest. A-i întreba acum, după decizia de deschidere a negocierilor, chiar dacă tentația de a avea câștig electoral din referendum este mare, înseamnă să le pui la îndoială votul pro-european. Iar ca antieuropenii să nu deturneze referendumul și întrebarea să motiveze participarea unioniștilor, folosiți adesea ca și carne de tun electoral de eurointegriștii antiromâni și antiunioniști, întrebarea trebuie să fie următoarea: „Sunteți de acord ca R. Moldova să se integreze în UE în mod direct sau prin Reunirea cu România?” Eu sunt unionistă și nu voi deveni niciodată eurointegristă circumcizionată de valori creștine și naționale. Unioniștii sunt unicii eurointegriști/pro-europeni autentici și merită luați în calcul. 

Ion Tăbârță, analist politic

Organizarea referendumului la începutul negocierilor de aderare la UE ar putea reprezenta o greșeală strategică pentru parcursul european al R. Moldova. Practica statelor care au aderat la UE a fost de a organiza un astfel de referendum la faza tardivă a negocierilor, când aderarea era practic decisă, iar rezultatul procesului de negociere avea deja impact social-economic pozitiv asupra societăților respective. În cazul nostru, suntem într-un moment geopolitic regional complicat, cu multiple provocări la adresa securității. În plus, ideea acestui plebiscit este una recentă, cetățeanul de rând abia urmează să resimtă efectul benefic al negocierilor asupra calității vieții lui. În aceste circumstanțe, riscul major ar putea fi un vot negativ pentru vectorul european al R. Moldova. Și chiar dacă va fi un vot favorabil, el trebuie să fie unul foarte convingător, de cel puțin 60%, altfel, nu va fi o demonstrație a orientării pro-europene a societății moldovenești. 

Maria Ciobanu, profesoară, ex-deputată

Eu încă nu înțeleg exact ce a determinat-o pe șefa statului să propună acest referendum. Alegerile prezidențiale? Nu cred. Maia Sandu va mai câștiga un mandat. Nu va mai câștiga niciodată o majoritate parlamentară, deoarece au ajuns în Legislativ pe lista PAS prea mulți anonimi, dar și persoane compromise. Noi avem o experiență proastă cu organizarea referendumurilor. Faptul că suntem stat candidat la UE, că mai multe legislaturi parlamentare au declarat de la Independență încoace drept vector extern aderarea la UE, cred că este suficient. Șefa statului ar trebui să renunțe la referendum. Agresiunea Rusiei în Ucraina, amenințările tot mai frecvente din partea Kremlinului la adresa R. Moldova și propaganda rusă ar putea să-i influențeze pe mulți cetățeni încă nedeterminați să ia o decizie improprie la referendum.

Tudor Camerzan, primar de Filipeni, raionul Leova

Dacă referendumul va trece sau nu? Depinde. Dacă lucrurile vor fi lăsate la discreția populației, atunci trece, dar dacă se va implica Rusia cu toate portavocile și falsurile ei propagandistice, va fi riscant.

Populația este oarecum indecisă. Depinde cum vor acționa partidele pro-europene, dacă se vor solidariza în jurul ideii de integrare europeană și dacă vor găsi o cale de colaborare cu autoritățile locale. Forțele politice de stângă, cum ar fi socialiștii și cele afiliate lui Șor, au demonstrat nu numai o dată  loialitate Rusiei. Trebuie să forțăm negocierile cu UE, deoarece dacă vor veni fonduri de preaderare pentru dezvoltare, atunci populația va simți și mai mult beneficiile integrării.