Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (live) Ședința Parlamentului: Cine și…

(live) Ședința Parlamentului: Cine și în ce condiții ar putea obține cetățenia R. Moldova prin investiție

În ședința de astăzi a Parlamentului, deputații votează în lectură finală proiectul de lege care aduce modificări la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. Potrivit amendamentelor propuse de deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc, numărul anual de cinci mii de persoane care puteau solicita cetățenia R. Moldova a fost extins la un număr nedefinit, iar doritorii de obține cetățenia R. Moldova prin investiție sunt exceptați de a cunoaște prevederile Constituției și limba oficială a statului.

Modul de promovare a proiectului de lege care modifică esența legii a fost criticat de liberalul Roman Boțan, care în ședința de săptămâna trecută a Legislativului și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Acesta a acuzat majoritatea parlamentară de încălcarea Regulamentului Parlamentului, dar și a Legii integrității, care impunea avizarea proiectului de lege de către CNA și SIS. Potrivit lui Roman Boțan, Centrul Național Anticorupție a identificat mai multe riscuri de corupție în modificările peropuse de deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc

„În cazul nostru, persoana, pentru un anumit preț, va obține imediat și drepturi politice, și drepturi de care se bucură orice cetățean, inclusiv cele aferente dreptului de proprietate. Consider că acest proiect prezintă elemente care pun în pericol securitatea R. Moldova pe termen lung. Efectele acestei legi sper să nu aibă rezultatele pe care eu le intuiesc, dar timpul va arăta acest fapt”, a declarat liberalul la 24 mai.

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a avizat pozitiv schimbările care permit străinilor și apatrizilor obținerea cetățeniei R. Moldova în baza investiției, fără obligativitatea ca aceștia să cunoască limba de stat sau Constituția, fără a examina avizul CNA.

În ședința de astăzi, 31 mai, deputații examinează 12 subiecte pe ordinea de zi. Acestea pot fi accesate AICI

Ora 15:56. Ședința Parlamentului a luat sfârșit.

Cu 54 de voturi, proiectul de lege privind operarea modificărilor în Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte a fost votat în lectură finală.

Ora 12.28. Secretarul de stat la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, prezintă Proiectul legii privind modernizarea Codului civil și modificarea și completarea unor acte legislative

Ora 12.33. Este examinat Proiectul legii pentru modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului, adoptat prin Legea nr.797/1996 (art.16, 128’1)

Ora 12.17. Liberala Alina Zotea a propus audierea șefului ANRE, Tudor Copaci, în legătură cu majorarea prețurilor la carburanți.

Ora 12.14. Propunerea deputatului PLDM, Grigore Cobzac, de a audia ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, la subiectul crimei din fața clubului de noapte din centrul capitalei, a fost respinsă de aleșii poporului.