Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Deputații se întrunesc în…

LIVE Deputații se întrunesc în ședință plenară: Batrîncea, ales vicepreședinte al Parlamentului

Pe ordinea de zi a ședinței plenare de vineri, 29 noiembrie, sunt incluse două proiecte de hotărâre: privind alegerea unui vicepreședinte al Parlamentului și privind domeniile de activitate ale comisiilor permanente ale Parlamentului.

This image has an empty alt attribute; its file name is Captură-de-ecran-din-2019.11.15-la-18.29.49-740x74.png

17:31. Ședința a luat sfârșit.

17:01. Unii deputați fac declarații. Sergiu Sîrbu, Igor Grosu, Octavian Țîcu și Vasile Năstase au vorbit despre Ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, iar Doina Gherman a solicitat ratificarea Convenției de la Istanbul.

17:00. A fost aprobat proiectul de hotărâre.

16:48. Vasile Bolea propune modificarea componenței nominale a comisiilor.

16.47. Proiectul a fost aprobat.

16:46. Propunerea lui Sergiu Sîrbu:  Comisia juridică, numiri şi imunităţi – majorată cu un membru, Comisia politică externă şi integrare europeană – minus un membru, Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media – plus un membru.

16:44. Ședința a fost reluată. Greceanîi propune introducerea proiectului de hotărâre cu privire la componența nominală și numerică a comisiilor permanente.

16:14. Pauza a fost prelungită cu 10 minute.

15:35. Pauză de 30 de minute. Se întrunesc în ședință membrii Biroului permanent.

15:34. Proiectul a fost aprobat.

15:30. Bolea prezintă raportul asupra proiectului de hotărâre privind componența numerică și nominală a Biroului permanent. El propune să fie 15 membri: patru pentru PSRM, trei pentru PDM și câte unul pentru PAS, ACUM; Platforma DA, ACUM, și Partidul „Șor”.

15:29. Proiectul a fost aprobat.

15:27. Socialistul Vasile Bolea propune examinarea proiectului de hotărâre privind domeniile de activitate ale comisiilor permanente ale Parlamentului.

15:25. Vlad Batrîncea – votat drept vicepreședinte al Parlamentului. El vine în locul lui Ion Ceban, care a renunțat la fotoliu după ce a devenit primar al capitalei. Batrîncea nu este prezent la ședință.

15:23. Alexandru Slusari cere includerea pe ordinea de zi privind crearea a două comisii de anchetă – pentru elucidarea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept a evenimentelor din aprilie 2009 și pentru elucidare tuturor circumstanțelor privind procesul de lichidare a Băncii de Economii S.A., B.C. „UNIBANK” S.A. și B.C. „Banca Socială” S.A.. Propunerea a fost respinsă.

15:22. A fost inclus încă un subiect pe ordinea de zi, propus de Bolea, privind componența nominală și numerică a Biroului permanent.

15:20. Vasile Bolea anunță că fracțiunea PSRM are un nou președinte – Corneliu Furculiță. Între timp, Popșoi citește textul moțiunii cu microfonul deconectat.

15:15. Greceanîi susține că Popșoi a depășit limita de timp. Microfonul acestuia este deconectat.

15:09. Popșoi prezintă moțiunea.

15:08. Vicepreședintele Mihai Popșoi anunță că blocul ACUM vrea să depună o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc.

15:06. Speakerul Zinaida Greceanîi transmite felicitări pentru Andrian Candu, care și-a sărbătorit ziua de naștere acum două zile, dar și Doinei Gherman, care și-o marchează astăzi. La fel, a menționat despre Ziua agricultorii și Ziua leului moldovenesc.

15:05. Deputații țin un minut de reculegere în memoria lui Seghei Cataranciuc.

15:03. A început ședința. Sunt prezenți 87 de deputați, fiind absenți Constantin Botnari, Andrian Candu, Petru Frunze, Alexandru Botnari, Denis Ulanov, Ilan Șor și alții.