Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații ACUM vor depune în…

Deputații ACUM vor depune în Parlament o moțiune împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc

Deputații blocului ACUM vor depune în Parlament, astăzi, 29 noiembrie, o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. Deputaţii îl acuză pe ministru că a elogiat mercenarii din Donbas și a susținut agresiunea rusă împotriva Ucrainei într-o declarație făcută anterior în spațiul public, sfidând integritatea teritorială a Ucrainei.

La doar câteva zile de la învestirea Guvernului Chicu, în spaţiul public a apărut o înregistrare în care ministrul Apărări, Victor Gaiciuc, aduce drept exemplu pentru armata R. Moldova, spiritul de luptă al forţelor separatiste şi anticonstituţionale din Donbas.

„Când des discutăm şi toţi mă întreabă de ce ne trebuie în Moldova armata_ Că noi n-o să biruim niciodată. Da eu aduc un simplu exemplu. Donbasul. În Donbas, militarii sunt în jur de 10 mii. Practic ca armata naţională a Moldovei. În armata Ucrainei sunt aptoximativ 168 de mii. Aşa la simplu. Deci spiritul, credinţa, e mult mai eficace în luptă, dacă ostaşul crede în comandatul său, îşi iubeşte Patria, şi cu armament nu aşa de sofisticat ca la inamic”, a declarat anterior ministrul Apărării.

Astfel, deputații „ACUM” cer inițierea procedurii de revocare a lui Gaiciuc din funcția de ministru al Apărării. Totodată, aceştia mai cer președintelui Igor Dodon și premierului Ion Chicu să se disocieze de aceste declarații și să confirme faptul că nu recunosc structurile nelegitime din Transnistria.

Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 15 deputaţi. După primirea moţiunii, preşedintele şedinţei o aduce la cunoştinţa Parlamentului, care stabileşte data dezbaterii, şi dispune remiterea ei de îndată Guvernului şi distribuirea acesteia deputaţilor.

Dezbaterea moţiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.