Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Liderii din așa-zisele structuri ale…

Liderii din așa-zisele structuri ale regiunii transnistrene vor fi nevoiți să ceară permisiunea autorităților de la Chișinău pentru a efectua călătorii peste hotare „în pretinse scopuri de serviciu”

Foto: novostipmr.com

Persoanele cu poziții de răspundere din așa-zisele structuri din regiunea transnistreană, care efectuează călătorii peste hotarele țării în pretinse scopuri de serviciu, sunt obligate, din 1 august, să notifice autoritățile constituționale de la Chișinău. Biroul politici de reintegrare a confirmat punerea în aplicare a mecanismului de „notificare-permitere” a trecerii peste frontiera de stat a R. Moldova, inclusiv la trecerea prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Prin acest mecanismul, care este provizoriu, „se va asigura monitorizarea și responsabilizarea subiecților vizați din considerente de securitate și de legalitate”, precizează Biroul politici de reintegrare.

„Mecanismul dat nu vizează sub nici-o formă libertatea de circulație pe întreg teritoriul R. Moldova și peste hotarele țării în scopuri personale, precum și nu aduce limitări în drepturi altor categorii de persoane din stânga Nistrului și municipiul Bender decât cele enunțate supra”, susțin reprezentanții Biroului.

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a declarat, în cadrul unei întrevederi din luna iulie cu reprezentantului special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn, că formatul 5+2 este înghețat, „în mare parte din cauza războiului din Ucraina”, potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare. Totuși, oficialul a atras atenția asupra faptului că, de la sfârșitul anului 2019, nu a avut loc nicio întâlnire în formatul de negocieri 5+2, ceea ce ar semnala existența unor „probleme structurale mai profunde, care trebuie abordate”.

Totodată, potrivit vicepremierului pentru reintegrare, mai multe declarații ale unor jurnaliști și persoane publice de la Moscova conțin „mesaje îngrijorătoare, chiar amenințătoare”.

„A fost accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2”, se arată în comunicatul publicat de autoritățile de la Chișinău.