Principală  —  IMPORTANTE   —   Așa-zisul ministru de externe de…

Așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol spune că regiunea transnistreană se concentrează pe aderarea la Federația Rusă. Reacția Biroului politici de reintegrare

Sursa foto: novosti pmr

Așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev, spune că regiunea transnistreană intenționează să obțină independența, cu aderarea ulterioară la Federația Rusă, în conformitate cu rezultatele referendumului din 2006. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.

„Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existență a republicii, ceea ce se reflectă și în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde se indică clar: independența, cu aderarea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate absolută”, a spus Ignatiev.

Potrivit acestuia, argumentele juridice internaționale în apărarea conceptului de suveranitate și recunoașterea largă a republicii s-au format de mult timp și „aproape nimeni nu este capabil să le conteste”.

„Transnistria nu va lua nicio decizie în detrimentul locuitorilor țării, va acționa pragmatic și onest”, a mai spus așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, reprezentanții Biroului politici de reintegrare menționează că „legalitatea, veridicitatea și credibilitatea rezultatelor plebiscitelor poate fi asigurată în condițiile respectării cerințelor dreptului internațional și ale legislației naționale în vigoare, parcurgerii unei perioade de tranziție prin valorile democratice și promovarea drepturilor fundamentale ale omului, asigurarea plenară a libertății de exprimare, excluderea integrală a cenzurii informaționale și a impunerii unui pol-monopol de opinie ș.a.m.d”.

„Toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin ferm formula de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor ei internațional recunoscute.

Reintegrarea țării și reconstituirea spațiilor naționale unice între cele două maluri ale Nistrului este obiectivul primordial al negocierilor privind reglementarea transnistreană”, se arată în reacția Biroului politici de reintegrare.

La referendumul din 2006, 97,1% din locuitorii regiunii separatiste s-au pronunțat pentru independența regiunii transnistrene și ulterioara integrare în Rusia. Doar 3,4% din cetățeni au declarat că și-ar dori reintegrarea R. Moldova.