Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban ar fi acționat…

Ion Ceban ar fi acționat în judecată Parlamentul R. Moldova și Președinția „în vederea nerespectării procedurilor legale de numire în funcție a noului guvernator BNM”

Sursa: ionceban.md

Liderul partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), primarul general al capitalei, Ion Ceban, anunță că a acționat în judecată Parlamentul R. Moldova și Președinția pentru că, la numirea Ancăi Dragu în funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), „nu s-au respectat procedurile legale”.

Pentru a evita pe viitor astfel de precedente abuzive și netransparente”, șeful MAN cere instanței anularea parțială a Decretului președintelui privind acordarea cetățeniei R. Moldova Ancăi Dragu și anularea Hotărârii Parlamentului privind numirea sa în funcție.

Am declarat încă la sfârșitul lunii decembrie că sunt contra acțiunilor ilegale și a modului cum a fost demis guvernatorul BNM, Octavian Armașu. (…) Toate acțiunile PAS sunt grăbite isteric în interese înguste de partid, fără consultarea prealabilă a societății și a experților externi”, menționează Ceban.

Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de la București, a fost numită, pe 22 decembrie, la funcția de guvernatoare BNM. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost aprobat de Parlament cu 58 de voturi.

Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat de la șefia BNM.

După ce a votat pentru demiterea lui Octavian Armașu, opoziția parlamentară a depus o sesizare la Procuratura Generală privind numirea fostei ministre de Finanțe din România, Anca Dragu, în funcția de guvernatoarea a BNM. Anunțul a fost făcut de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM), care a subliniat că petiția este semnată de doi foști președinți ai țării – Vladimir Voronin și Igor Dodon și de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei are un mandat de șapte ani.

Pe 23 ianuarie, pe o rețea de socializare, Ion Ceban a anunțat că a acționat în judecată Guvernul și Ministerul Finanțelor. De această dată, din numele Primăriei Municipiului Chișinău. Edilul și-a motivat acțiunea spunând că dorește să oblige instituțiile de stat „să întoarcă în bugetul municipiului Chișinău datoria de peste jumătate de miliard de lei, creată în urma acțiunilor de delegare a atribuțiilor suplimentare către APL Chișinău, fără acoperire financiară”.

Vom ajunge până la CEDO să ne asigurăm că drepturile ne sunt respectate”, a punctat Ceban.

Deocamdată, niciuna dintre cele două acțiuni intentate de Ion Ceban nu se regăsește în secțiunea cereri și dosare pendinte pe portalul instanțelor.