Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Grosu: Referendumul va avea…

Igor Grosu: Referendumul va avea loc pe 20 octombrie 2024

Captură de ecran/Privesc.eu

Președintele Legislativului Igor Grosu a anunțat vineri, 19 aprilie, că proiectul legislativ pentru organizarea referendumului a fost înregistrat în Parlament.

„Ieri, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat proiectul de hotărâre de Parlament privind desfășurarea referendumului republican constituțional, după ce la data de 16 aprilie Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru inițiativa înaintată de deputații PAS de revizuire a Constituției prin referendum. Astfel, potrivit proiectului de lege, referendumul urmează a fi desfășurat la data de 20 octombrie 2024, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.

Parlamentul pregătește acum toate demersurile necesare pentru a stabili data referendumului și a alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie 2024.

După votarea proiectului, acesta va fi remis în adresa Comisie Electorale Centrale pentru a iniția procedura de desfășurare a referendumului republican în conformitate cu prevederile Codului electoral”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele Parlamentului Igor Grosu.

Anterior, magistrații Curții Constituționale au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției.

Referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru R. Moldova.