Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Curtea Constituțională dă…

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională dă undă verde pentru organizarea referendumului constituțional

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Magistrații Curții Constituționale (CC) au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției. Astfel, pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova ar putea fi organizat referendumul pentru aderarea la UE, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană ar putea fi declarată drept obiectiv strategic al R. Moldova.

„(…) Curtea Constituțională adoptă următorul aviz: 1. inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum, semnată de 46 de deputați din Parlament, este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă cu prevederile art. 141 alin. 1 lit. b din Constituție. 2. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de articolele 63 alin. 3 și 142 alin. 3 din Constituție.

3. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției, stabilite de art. 142 alin. 1 și 2 din Constituție, și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. 4. Acest aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

După avizarea de către CC, deputații urmează să prezinte Parlamentului proiectul de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului, cât și întrebarea care va fi pusă cetățenilor: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?

Conform legislației, Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună. „După acest lucru, vom prezenta Parlamentului un proiect de hotărâre. După înregistrarea acestui proiect de hotărâre este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a declarat recent președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru R. Moldova.

20 octombrie 2024 ar urma să fie data în care va fi organizat referendum republican constituțional și, totodată, alegerile prezidențiale din R. Moldova.