Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fundația „Din Suflet” a Primei…

Fundația „Din Suflet” a Primei Doamne, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei. Reacția Președinției

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă.  Într-o investigație realizată de Linx, un proiect al Centrului Român pentru Jurnalism Independent se precizează că fundația „Din Suflet” a Primei Doamne, Galina Dodon, a primit o donație în mărime de 70 de mii de euro dintr-un cont deschis pe numele fiului procurorului general al Rusiei. Președinția nu neagă informațiile publicate în cadru investigației, dar nici nu le confirmă.

În fapt, la 16 august 2017, în contul bancar al fundației „Din suflet” al Primei Doamne a intrat suma de 70.000 de euro. Suma de 70.000 de euro a provenit dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova, cont deschis pe numele lui Igor Chaika, care este, de fapt, unul dintre cei doi fii ai procurorului general al Rusiei, Yuri Ceaika, scrie Linx.

La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către „Delovaya Rossiya”, organizație a mediului de afaceri rus.

Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnâi, Igor Chaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul cu largul sprijin al influenței tatălui său. Într-o anchetă a FBK sunt pomenite și afacerile gri ale fratelui lui Igor, Artem (Artyom) Chaika. Acesta din urmă, de altfel, se află și pe celebra „listă Magnitsky”, a celor cărora SUA le-au impus sancțiuni.

Ziarul de Gardă a solicitat anterior Președinției în mai multe rânduri publicarea unui raport financiar al fundației „Din Suflet”, doar acesta așa și nu a fost făcut public. Acum o lună ZdG a încercat să obțină o reacție și d ela Galina Dodon, doar că aceasta nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Igor Dodon a menționat însă că nu toți donatorii fundației sunt de acord să le fie făcute publice numele: „De aceea, la capitolul cheltuieli noi suntem de acord să publicăm toate detaliile, la capitolul venituri – nu tot timpul, pentru că nu toți doresc să fie făcute publice numele lor, acestea sunt date personale”.

Așa cum Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a arătat recent, Igor Dodon a mai fost finanțat cu bani rusești prin metode netransparente: „Partidul Socialiștilor ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei, iar banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță și administrată de Petru Burduja, consilier municipal al PSRM în Chișinău. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate partidului și sponsori ai acestuia”.

Reacția Președinției

„Referitor la informația care a apărut în presă vizavi de finanțarea Fundației de Binefacere a Primei Doamne „Din Suflet” menționam că toate sursele de finanțare, atât cele interne, cât și cele externe sunt transparente, însă cei care ne oferă acest suport nu doresc ca datele lor să fie făcute publice. În același timp, toate sursele financiare care au fost încasate pe conturile Fundației de Binefacere au fost utilizate doar pentru a ajuta cei peste 200 000 de cetățeni ai RM prin diferite proiecte”, se precizeză într-o reacție a Președinției.

Totodată, serviciul de presă al Președinției ne-a informat că informațiile referitor la destinația unde au fost utilizate sursele financiare va fi publicată săptămîna viitoare „pentru a nu avea un impact asupra campaniei electorale”.

Foto: linx.crji.org