Ex-democratul Vladimir Andronachi, considerat apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, susține că a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”. PG: „Instituția refuză să facă comentarii la acest subiect” – Ziarul de Gardă
 • Ex-democratul Vladimir Andronachi, considerat apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, susține că a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”. PG: „Instituția refuză să facă comentarii la acest subiect”

  Ex-democratul Vladimir Andronachi, considerat apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, susține că a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”. PG: „Instituția refuză să facă comentarii la acest subiect”
  20 septembrie 2021 | 14:02

  Fostul deputat al Partidului Democrat (PDM) Vladimir Andronachi susține că a fost pus sub acuzare în dosarul „furtului miliardului”.

  Într-o declarație remisă pe adresa redacției, ex-democratul menționează că, în timp ce el se află peste hotare „în scopuri medicale”, procuratura i-a înmânat soției lui, săptămâna trecută, o citație de primire a ordonanței de învinuire a lui în dosarul fraudei bancare.

  „Săptămâna trecută, cunoscând despre faptul că sunt plecat din țară în scopuri medicale, procuratura i-a înmânat soției mele citația de primire a ordonanței de învinuire pe dosarul fraudei bancare. (….) Chiar dacă este o absurditate, atrag atenția asupra faptului că acest dosar a fost intentat încă în 2014, ori de atunci până în prezent, nimeni și niciodată nu mi-a solicitat nicio informație, opinie, declarație sau explicație”, menționează Andronachi în declarație.

  Tot aici, Andronachi susține că „nu a avut nicio atribuție la acțiunile care au dus la frauda bancară” și acuză reprezentanții PAS, inclusiv din conducerea de vârf a Republicii Moldova de „atacurile publice tot mai intense asupra sa și a familiei lui”.

  Declar, în mod absolut asumat și responsabil că nu am fost implicat și nu am avut nicio atribuție la acțiunile care au dus la frauda bancară. De asemenea, declar că niciodată nu am fost cercetat penal și nici măcar administrativ, pentru că toate afacerile mele sunt legale și declarate în mod oficial, fapt care poate fi verificat ușor la fisc sau alte instituții de stat responsabile. (…) Atacurile publice tot mai intense din partea reprezentanților politici ai guvernării PAS, inclusiv din conducerea de vârf ai Republicii Moldova, apreciind acțiunile Procuraturii ca fiind la comanda politica și realizate cu încălcări procesuale (…) Având la îndemână Guvernul și având majoritate parlamentară, PAS poate ușor să depisteze toate schemele despre care povestesc la televizor, și cel mai important – să le oprească, inclusiv pe acele despre care ei pretind că ași avea vreo implicare”, mai scris ex-democratul în declarația remisă.

  Solicitați de ZdG să ne comunice dacă fostul democrat a fost pus sub acuzare în dosarul fraudei bancare, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) ne-au spus că instituția „nu intentează dosare penale la comandă”.

  „Procuratura nu intentează dosare penale la comandă”, ne-a comunicat purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru.

  Întrebați dacă Andronachi a fost pus învinuire, reprezentanții PG ne-a spus că „refuză să facă alte comentarii la acest subiect”.

  Solicitați de ZdG pentru a ne oferi o reacție pe marginea declarațiilor făcute de Andronachi, reprezentanții PAS ne-au comunicat că „nu comentează” declarațiile ex-deputatului democrat.


  ZdG a scris anterior că Vladimir Andronachi a fost ales deputat în anul 2014, pe lista PDM, unde a figurat cu numărul 23, iar în 2019 obține al doilea mandat fiind numărul nouă pe lista democraţilor pentru circumscripţia naţională.

  Andronachi a fost subiectul mai multor investigaţii jurnalistice în care se menționa că familia Andronachi ar gestiona direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului.

  În iulie 2021, ZdG a relatat despre faptul că două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. RISE Moldova a aflat că societățile create pe coasta de est a Americii Centrale sunt controlate de fostul democrat Vladimir Andronachi, un deputat de încredere al oligarhului Vlad Plahotniuc.

  În timp RISE Moldova documenta acest subiect a obținut mai multe informații prețioase de la surse care au solicitat să le fie păstrătă confidențialitatea din motive ce țin de siguranța personală.

  Din datele analizate de noi reiese că deputatul Andronachi figurează drept beneficiar efectiv al Webwest Alliance LTD, o societate creată în Belize, în aprilie 2009.

  Soția lui, Nadejda Andronachi, este și ea beneficiară efectivă a unei companii din Belize. Firma se numește Black Sea Holdings SA.

  Soția deputatului mai figurează drept beneficiară și la Manos Alliance LLP, o firmă din Marea Britanie.

  Niciuna dintre cele trei firme de mai sus nu apar în declarațiile pe venit și interese ale lui Andronachi.

  RISE Moldova a aflat că Vladimir Andronachi a deținut două conturi bancare la ABLV Bank din Letonia – o bancă atrasă în mai multe inginerii financiare și care, în cele din urmă, a cedat și a intrat în proces de lichidare.

  Astfel, în perioada 2013-2017, Andronachi a încasat pe cele două conturi 385 de mii de euro. Banii au venit de la două societăți offshore pe care le controlează familia sa: Black Sea Holdings SA și Webwest Alliance LTD. În timpul tranzacțiilor bancare, la categoria „destinația plății” a fost indicat: „cheltuieli personale” sau „acord”.

  Conform informațiilor de la Agenția Servicii Publice, în 2009, Webwest Alliance LTD – afiliată deputatului Andronachi, a devenit asociată unică a Universal Proiect SRL. Această firmă, cu sediul la Chișinău, a figurat într-un scandal public legat de construcția unui hotel din centrul capitalei, pe terenul monumentului de importanţă naţională – conacul Rîşcanu-Derojinscki (sfîrşitul sec. XIX).

  În mai 2014, Webwest Alliance LTD se retrage din firma Universal Proiect SRL, iar noul asociat unic devine compania – Black Sea Holdings SA, controlată de soția deputatului Andronachi.

  Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2014, Universal Proiect SRL beneficiază de două transferuri de la Banca de Economii (BEM), în valoare de 32,8 milioane de lei, cu destinația „avans 15% pentru reconstrucție și restaurare conform contractului din 24 noiembrie 2014 și tranșa doua”, conform aceluiași acord dintre firmă și bancă.

  La doar câteva zile de la încasarea banilor, Universal Proiect SRL convertește milioanele de lei în valută străină și îi scoate din țară, prin transferarea a aproape două milioane de dolari (echivalentul a 30,7 milioane de lei) pe conturile din Letonia ale companiei britanice Sirmastra Sales LP. Reprezentantul oficial al acestei întreprinderi a figurat Andrei Serebreacov, un cetățean moldovean.

  ZdG a scris anterior că ex-deputatul Vladimir Andronachi este un apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Numele acestuia a apărut în plângerea depusă în 2016 de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon la adresa procurorilor români, în care se relatează despre implicarea lui Andronachi, în calitate de reprezentant al lui Plahotniuc, într-un şir de tranzacţii financiare. Detalii aici

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Varianta Omicron: Cazuri confirmate în Italia, Olanda și Germania

  Tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă sud-africană a coronavirusului – Omicron, notează digi24.ro Astfel, cazuri cu noua variantă a virusului…
  Varianta Omicron: Cazuri confirmate în Italia, Olanda și Germania

  România: Condițiile în care se va putea intra la parada de 1 Decembrie

  Șeful Departamentului Situații de Urgență (DSU) din România, Raed Arafat, a declarat că interdicția de intrare la parada de 1 Decembrie pentru cei nevaccinați este valabilă doar pentru zona oficială. Pentru cel…
  România: Condițiile în care se va putea intra la parada de 1 Decembrie

  Inițiativa „The Red Box” a ajuns la Asociația „Casa Mărioarei”: „Trebuie să insistăm ca instituțiile din R. Moldova să fie dotate cu produse de igienă”

  La sfârșitul lunii noiembrie curent, proiectul „Red Box” a ajuns la Asociatia Impotriva Violentei “Casa Marioarei”, care oferă gratuit servicii de asistenţă, cazare şi reabilitare, siguranţă şi…
  Inițiativa „The Red Box” a ajuns la Asociația „Casa Mărioarei”: „Trebuie să insistăm ca instituțiile din R. Moldova să fie dotate cu produse de igienă”