Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Elena Bodnarenco și Maria Ciobanu,…

Elena Bodnarenco și Maria Ciobanu, citate de CNA, după declarații privind coruperea deputaților

Deputata comunistă Elena Bodnarenco şi liberal-democrata Maria Ciobanu au fost citate de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) după ce au declarat în presă că mai multor parlamentari li s-au propus sume mari de bani sau alte beneficii în schimbul votului pentru candidatul democrat la funcţia de prim-ministru. Elena Bodnarenco spune că, deocamdată, nu a primit citaţia, dar este gata să ofere detalii ofiţerilor Anticorupţie, scrie Anticoruptie.md.

ZdG a scris  despre încercările de mituire a deputaților în articolul Parlamentul transfugilor.

Odată cu ple­carea a 14 deputați din PCRM, dar și cu declarațiile a 7 deputați PLDM că vor vota un prim-ministru PD, în spa­ţiul public au apă­rut tot mai multe decla­ra­ţii des­pre coru­pe­rea depu­ta­ţi­lor.

Elena Bod­na­renco, depu­tată pe lis­tele PCRM, a decla­rat, într-un inter­viu pen­tru Obser­va­to­rul de Nord, că i s-a pro­pus să pără­sească fra­cţiu­nea PCRM. „Mi s-a pro­pus, cu ade­vă­rat, la ale­gere, bani, fun­cţii, alte faci­li­tăţi”, zice ea. Tot­o­dată, depu­tata a venit şi cu unele pre­ci­zări des­pre ple­ca­rea celor 14 colegi din PCRM. „Ei au fost „pre­lu­craţi” circa trei luni. Au fost cer­ce­tate amă­nu­nţit sta­rea finan­ci­ară a fie­că­ruia, decla­ra­ţi­ile pe veni­turi, ave­rea, viaţa per­so­nală, viaţa copi­i­lor. Fie­că­ruia i s-a pro­pus ceva indi­vi­dual: unora fun­cţii sau bani, altora – închi­de­rea sau des­chi­de­rea unor dosare penale. S-a lucrat cu gru­puri de 3-4 per­soane. Toţi „fuga­rii” s-au adu­nat cu 40 de minute îna­inte de con­fe­rinţa de presă de pomină şi numai atunci au aflat câţi sunt la număr… Apropo, cei 14 nu au fost pri­mii, deo­a­rece pe ace­eaşi cale ante­rior au mers Lidia Lupu, de la PSRM, Nico­lae Jura­vschi şi Petru Ştir­bate, de la PLDM, iar luni exem­plul lor a fost urmat de încă 7 PLDM-işti”, declara Bod­na­renco.

Anterior, Elena Bod­na­renco preciza pentru ZdG că aşteaptă ca orga­nele de drept să se auto­se­si­zeze în urma dez­vă­lu­i­ri­lor sale des­pre fap­tul că i s-au pro­pus bani şi fun­cţii pen­tru a părăsi PCRM. „Şi mie mi s-a pro­pus să plec din PCRM. Am fost con­tac­tată de cineva din PD. E un mem­bru al par­ti­du­lui, mem­bru al fra­cţiu­nii par­la­men­tare. Chiar aştept rea­cţia Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale. Cu sigu­ranţă, o să merg pen­tru a depune decla­ra­ţii”, ne-a spus Bod­na­renco, evi­tând să dez­vă­luie numele celui care a contactat-o. „Eu am spus şi aşa des­tul”, a pre­ci­zat ea.

Acum două săptămâni, Angela Sta­rin­schi, pur­tă­toa­rea de cuvânt a CNA, declara că nu există niciun dosar pri­vind coru­pe­rea depu­ta­ţi­lor. Ea a pre­ci­zat însă că CNA exa­mi­nează mate­ri­a­lele apă­rute în presă pe această temă. „Exa­mi­na­rea a înce­put săp­tămâna tre­cută şi urmează ca ofi­ţe­rii să sta­bi­lească dacă este sau nu cazul să fie ini­ţiat un dosar penal. Cei care au făcut decla­ra­ţii vor fi invi­taţi să ofere deta­lii supli­men­tare şi probe, după care se va lua o deci­zie”, se menţio­nează într-un mesaj al CNA remis către ZdG.

Liberal-democrata Maria Ciobanu a scris astăzi pe pagina sa de socializare că a fost anunțată că CNA i-a transmis o citație. „Astăzi, asistenta mea a fost contactată de către un angajat al CNA, propunându-i să se întâlnească, pentru a-i înmâna o citație pentru mine… Să nu știe dânsul că citația se înmânează persoanei avizate prin semnătură? În calitatea mea de deputată am dreptul să fac declarații politice, iar „BÂTA” lui Plahotniuc, adică CNA, să se autosesizeze și să adune probe. Ele sunt câtă frunză și iarbă, dorință și libertate de ar fi!” Asta după ce la 17 ianuarie curent a sugerat că mai mulți deputați ar fi fost plătiți pentru a vota premierul PD. „Cum crește Plahotniuc mizeria națională? Al Capone de Grozești și-a „formalizat” o majoritate parlamentară după chipul și asemănarea lui! PDM a acces în Parlament cu 19 mandate, cumpărând deschis voturi, asediind la propriu sate și orașe. Imediat după alegeri a studiat profund starea de spirit a parlamentarilor aleși…”, a scris liberal-democrata pe pagina sa de facebook.

În R. Mol­dova, există deja un dosar care se referă la ten­ta­tiva de coru­pere a depu­ta­ţi­lor. Pe 7 mar­tie 2014, CNA şi Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie (PA) anu­nţau că au reţi­nut în fla­grant două per­soane, bănu­ite că au încer­cat să corupă depu­taţi din fosta coa­li­ţie pro-europeană. Per­soa­nele res­pec­tive ar fi fost gata să plă­tească câte 250 de mii USD unor aleşi ai popo­ru­lui, ca aceş­tia să-şi pără­sească par­ti­dele în aju­nul sem­nă­rii şi rati­fi­că­rii în Par­la­ment a Acor­du­lui de Aso­ci­ere R. Moldova-UE. Ulte­rior, pe 13 mar­tie 2014, CNA a mai anu­nţat că, într-o bancă din Chi­şi­nău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închi­riat de Irina Baglai, una din­tre per­soa­nele reţi­nute. Irina, împre­ună cu Vita­lie Bur­lacu, fost poli­ţist, se află acum în liber­tate, după ce au stat mai bine de 10 luni în izo­la­tor. De când au fost eli­be­raţi, dosa­rul aces­tora bate pasul pe loc. În 2015, majo­ri­ta­tea şedinţe­lor de jude­cată au fost între­rupte sau amâ­nate.