Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Un deputat propune câteva…

DOC Un deputat propune câteva amendamente cu privire la modificarea și completarea recentă a Codului serviciilor media audiovizuale

După ce proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale operate de Parlament la inițiativa deputaților Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, a stârnit mai multe reacții în societate, deputatul Platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, a anunțat luni, 14 decembrie, că a înregistrat mai multe amendamente la proiectul inițiat de socialiști.

„Acest proiect, votat în primă lectură în data de 3 decembrie a stârnit multe comentarii, iar după o analiză mai atentă am considerat că este nevoie de a interveni în textul proiectului înainte de votarea finală”, a spus deputatul într-o postare pe Facebook.

Astfel, Sîrbu propune ca, în termen de 3 luni, Guvernul să recomande un plan de acțiuni la nivel național de amendare a legislației, care să prevadă instituirea unor facilități fiscale și alocații de la buget pentru majorarea cotelor de produs media autohton.

„Este necesară o susținere mai mare din partea statului, pentru a-i motiva pe furnizorii media autohtoni să producă cât mai mult produs local de calitate. Cu cât va fi mai mult produs local, cu atât mai mică va fi tentația de retransmisie a produselor media străine”, a mai spus Sîrbu.

De asemenea, Sergiu Sîrbu propune majorarea cotei de programe audiovizuale locale, treptat, cu o oră până la finele anului 2022 și cu 2 ore până la sfârșitul anului 2023.

Totodată, deputatul solicită excluderea prevederii din proiect prin care se permite, prin intermediul instanței de judecată, divulgarea sursei de informare a jurnalistului.

„O asemenea prevedere duce la sfidarea gravă a dreptului jurnalistului la libertatea exercitării profesiei și îngrădirea libertății de exprimare. Sursa de informare trebuie să rămână confidențială. Oricum, potrivit legislației pentru verificarea și veridicitatea informației răspunde însuși furnizorul media”, a mai spus Sîrbu.

Săptămâna trecută mai multe Organizații neguvernamentale de media își exprimau îngrijorarea față de recentele modificări și completări a Codului serviciilor media audiovizuale operate de Parlament la inițiativa deputaților PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi.

ONG-urile de media solicită implicarea factorilor de decizie din Moldova, dar și misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău „pentru ca, împreună, să zădărnicim adoptarea unor legi motivate de interese politice, pe măsură să deturneze dezvoltarea mass-mediei pe principii democratice și să îngrădească drepturile și libertățile jurnaliștilor”.

Pe 10 decembrie delegația Uniunii Europene în R. Moldova a anunțat că UE se așteaptă ca orice modificare a Codului Audiovizualului să se bazeze pe consultări ample, într-un proces transparent, incluziv, care implică mass-media, societatea civilă și alte părți relevante.