Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ „Adresez doamnei Ala Nemerenco…

DOC „Adresez doamnei Ala Nemerenco scuzele publice de rigoare”. Fostul deputat socialist Nichita Țurcanu, obligat de instanță să dezmintă declarațiile privind averea ministrei

Instanța de judecată îl obligă pe fostul deputatul socialist Nichita Țurcan să dezmintă personal și public informațiile răspândite de acesta la briefingul de presă din 3 februarie 2021, organizat și susținut la sediul Parlamentului R. Moldova, și informațiile publicate și răspândite pe pagina sa oficială de Facebook, care o vizează pe ministra Sănătății Ala Nemerenco.

„Eu, Nichita Țurcan, dezmint informațiile expuse şi răspândite de mine în cadrul briefingului de presă din 03 februarie 2021, organizat şi susţinut la sediul Parlamentului R. Moldova, şi informațiile publicate şi răspândite pe pagina mea oficială de Facebook (https://www.facebook.com/kitovkit) cu privire la faptul că:

  • Ala Nemerenco a încălcat regulile legate de declarația de avere și interese personale și că nu a indicat în această declarație toate bunurile deținute de ea și de membrii familiei sale, şi anume nu a indicat in declarația sa de avere și interese personale date despre apartamentul de 27 m² şi că, nu a indicat ce s-a întâmplat cu acest apartament;
  • Ala Nemerenco deține în județul Neamț din România Pensiunea Zimbrii Ceahlăului,

și declar că, informațiile respective, care au fost răspândite de mine, sunt defăimătoare, false și constituie relatări cu privire la fapte, prin care am lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională a doamnei Ala Nemerenco. Îmi exprim și adresez doamnei Ala Nemerenco scuzele publice de rigoare în legătură cu aceasta”, se menționează în dispozitivul hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

Astfel, se obligă Nichita Țurcan să dezmintă informațiile în același mod în care au fost răspândite la data de 3 februarie 2021, și anume: în cadrul unui briefing de presă care va fi organizat la sediul Parlamentului R. Moldova, cu invitarea tuturor reprezentanților mass-media din R. Moldova sau cel puțin în modul cum a fost efectuat în cadrul briefingului de presă din 03 februarie 2021, şi cu publicarea textului dezmintirilor pe pagina sa oficială de Facebook.

„Al treilea câștig de cauză. Împotriva declarațiilor fostului deputat socialist Nichita Țurcanu, un copil al PSRM, un fost consilier municipal și apoi un fost deputat, care nu s-a remarcat prin nimic. În consiliu stătea în ultima bancă și nu știu dacă măcar respira acolo fără voia partidului. Nimeni nu i-a auzit niciodată vocea. Un mic element din mașina de vot. Și iată, în conferința de presă, în sfârșit i s-a oferit clipa de „glorie”. Să iasă și să citească de pe foaia partidului niște învinuiri mincinoase plămădite tot în bucătăria PSRM de tehnologi aduși din răsărit cu scop să distrugă autoritatea Președinției și doamnei președinte care intra pe atunci, în acel februarie 2021 într-o luptă mare. O luptă pe care a câștigat-o”, a scris ministra Nemerenco.

Totodată, se încasează de la Nichita Țurcan în beneficiul Alei Nemerenco suma de 100 de lei cu titlu de taxă de stat și 42 de lei și șaptezeci și cinci de bani cu titlu de cheltuieli suportate de instanța de judecată în legătură cu soluționarea cauzei.

Document by Ziarul de Gardă on Scribd

Hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului hotărârii.

Și deputații socialiști Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia trebuie să dezmintă informațiile răspândite de aceștia în februarie 2021 cu privire la faptul că ministra sănătății Ala Nemernco, atunci consilieră prezidențială în domeniul sănătății, „ar fi primit diplome prin pile şi că acestea sunt false”.

O decizie în privința lui Odnostalco a fost pronunțată vineri, 25 noiembrie, de către Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Astfel, instanța a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de Ala Nemerenco către Vladimir Odnostalco, privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, încasarea prejudiciului moral și compensarea cheltuielilor de judecată.

Deputata socialistă Alla Darovannaia, care la fel a fost acționată în judecată de ministra Sănătății, a fost obligată, în luna iulie 2021, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, să își ceară scuze publice și să îi achite 24 600 de lei Alei Nemerenco pentru că a răspândit informații false și defăimătoare precum că ministra a primit în mod ilegal diploma de master. Curtea de Apel Chișinău a menținut în decembrie 2022 decizia primei instanțe.

Socialiștii au cerut, în februarie 2021, demisia Alei Nemerenco, care ocupa funcția de consilieră prezidențială în domeniul sănătății. Deputații Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au făcut un un apel către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicitând să anuleze ordinul prin care Nemerenco a primit diploma de master.