Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații din Grupul Parlamentar „Pro…

Deputații din Grupul Parlamentar „Pro Moldova” anunță că nu participă la ședința de astăzi a Parlamentului: Nu vrem să asistăm la lucrările coaliției nou-create

Deputații din Grupul Parlamentar Pro Moldova anunță că nu participă la ședința de astăzi, 4 decembrie a Parlamentului. Anunțul a fost făcut de către liderul Pro Moldova, Andrian Candu în cadrul unui briefing de presă.

Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul R. Moldova a fost un spectacol de prost gust pentru concetățeni. Legile votate ieri ridică intrebări extrem de problematice. Aceste proiecte de legi riscă să divozeze societatea. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost condamnat de UE și SUA. Noi am crezut că astăzi că Parlamentul se va concentra pe agenda oamenilor. Cu toțuu știm că în spitale nu mai sunt paturi pentru pacienții cu COVID-19 și nu mai sunt medicamente. Această majoritate parlamentare nou creată formată de socialiști au însă o altă agendă.

Noi codamnăm ceea ce se întâmplat ieri si astăzi. Nu vom participa la ședința de astăzi a Parlamentului.

Am discutat cu colegii cu din celelalte formațiuni(PAS, PPDA, PDM) și vom depune mai multe sesizări către CC. Aceste proiecte care au fost votate ieri de Parlament vor duce Moldova spre o nouă izolare internațională
„, a declarat Candu.

Astăzi, deputații fracțiunii PAS, au anunțat că nu vor participa la ședința Parlamentului, la fel ca cei de la Platforma DA și PDM.

Parlamentul s-a reunit astăzi într-o nouă ședință plenară, după cea tensionată de joi. Sesiunea nu a fost anunțată anterior, iar decizia de convocare a parla,mentarilor a fost luată într-o ședință de urgență a Biroului Permanent anunțată în grabă la ora 12.00.

Serviciul de presă al Parlamentului nu a fost informat despre această ședință, iar ulterior a fost făcut anunțul despre ședința de la ora 15.00, iar pe site-ul legislativului s-a publicat ordinea de zi. Este vorba despre o sesiune ce se va desfășura astăzi, 4 decembrie și luni 7 decembrie.

Uniunea Europeană (UE) a venit cu un mesaj după ultimele evenimente de la Chișinău, în care coaliția PSRM-Șor a votat, în ședința de joi a Parlamentului, pe bandă rulantă, fără respectarea procedurilor parlamentare necesare, mai multe proiecte de lege ce ridică semne de întrebare. Într-o declarație semnată de Peter Stano, purtătorul de cuvânt al coordonatorului politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrel, parlamentarii sunt îndemnați să respecte statul de drept și principiile democratice.

Ședința de Parlament de joi, în care au fost examinate și aprobate proiectele bugetelor anuale remise de către Guvernul Chicu către deputați, pentru votul final al deputaților, a fost una tensionată.

Deputați din opoziție și-au exprimat dezacordul față de proiectele respective și au anunțat că, dacă va fi necesar, vor împiedica aprobarea acestora, blocând tribuna centrală a Parlamentului. Cu toate acestea, proiectele au trecut de Parlament, iar asta s-a întâmplat pe fundalul huiduielilor, îmbrâncelilor și scandărilor deputaților din opoziție.

În timp ce în clădirea Legislativului se desfășura ședința plenară, afară, în fața instituției a avut loc protestul anunțat de către președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu. Totodată, un protest este anunțat și pentru această duminică.