Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarațiile lui Pavel Filip la…

Declarațiile lui Pavel Filip la summitul CSI de la Bișkek

Premierul Pavel Filip a participat, ieri, 16 septembrie, la lucrările Consiliului șefilor de state al Comunității Statelor Independente (CSI), desfășurat la Bișkek, Republica Kârgâză.

Astfel, în discursul rostit la reuniunea în format restrâns, Prim-ministrul Pavel Filip a reiterat interesul R. Moldova pentru intensificarea și diversificarea cooperării economico-comerciale, la nivel bilateral și multilateral în cadrul CSI, inclusiv prin aplicarea deplină a Acordului de Liber Schimb în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la 18 octombrie 2011, la Sankt-Petersburg. Totodată, șeful Executivului a menționat că este important ca țările membre să elimine barierele artificial create  care stagnează schimburile comerciale, se arată într-un comunicat de presă.

„Noi vom continua și mai departe să participăm activ la acțiunile de modernizare a economiilor naționale, de utilizare eficientă a infrastructurii transporturilor și a rețelelor energetice, de realizare a potențialului economic și de asigurare a securității alimentare a țărilor noastre. În cadrul Comunității Statelor Independente, R. Moldova și-a stabilit drept priorități asigurarea liberei circulații a cetățenilor, aprofundarea colaborării comercial-economice și cooperarea în domeniul social, cultural și umanitar”, a declarat Premierul Pavel Filip.

„Evident că soluționând problemele legate de noile forme de amenințări, în centrul atenției rămâne, și în continuare, consolidarea cooperării culturale și umanitare, dar și aprofundarea relațiilor diplomatice și intensificarea schimburilor bilaterale în domeniul științifico-tehnologic și informațional”, a  mai spus Pavel Filip.

În cadrul reuniunii, R. Moldova a semnat o serie de acorduri multilaterale, cum ar fi cel privind cooperarea în domeniul cultural, asigurarea securității cibernetice, precum și privind declararea anului 2017 – anul familiei și a anului 2018 – anul culturii în spațiul CSI. De asemenea, a fost adoptată Declarația comună a statelor Comunității Statelor Independente privind aniversarea a 70-a de la încheierea lucrărilor Tribunalului de la Nurenberg.

Ulterior, Chișinăul a confirmat refuzul  R. Moldova de a prelua președinția CSI.