Cum vede Vladimir Voronin depășirea crizei politice: „V-aţi bucurat toţi când aţi scăpat de comunişti…”

Cum vede Vladimir Voronin depășirea crizei politice: „V-aţi bucurat toţi când aţi scăpat de comunişti…”
0 vizualizări
13 iunie 2019 | 15:02

Vladimir Voronin, liderul PCRM și cel mai longeviv preşedinte al R. Moldova, susţine că unica soluţie privind deblocarea situaţiei politice din țară sunt alegerile anticipate. Totodată acesta accentuează faptul că R. Moldova trebuie să ţină cont de părerile şi sfaturile internaţionale, însă precizează că rolul decisiv aparţine cetăţenilor.

Contactat de Ziarul de Gardă, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, susține că R. Moldova se află în impas politic  deja de 10 ani.

„V-aţi bucurat toţi când aţi scăpat de comunişti după ce au avut loc evenimentele din 7 aprilie. Şi acum după 10 de ani, unde ne aflăm? Timp de 10 de ani, Moldova este sub „cutremur seismic”. Noi acum am rămas ca cei fără mamă şi fără tată. La noi, ultimele alegeri nu s-au  petrecut pe un principiu corect. Niciodată nu s-au ales cei mai destoinci, capabili şi competenţi. Alegerile nu s-au desfăşurat pentru ca oamenii să trăiască mai bine, dar ca cineva să ocupe funcţii cât mai imporatnte în stat. Cei care au mai mulţi bani cumpără sărmanii oameni cu 200 de lei pentru un vot. Din acest motiv câştigă aceşti oameni incompetenţi”, susţine Voronin.

Se schimbă o grupare mafiotă oligarhică cu alta. Mai mult nu se schimbă nimic.

Întrebat care este poziţia sa referitor la coaliţia între PSRM şi ACUM, acesta susţine că noua guvernare „nu se va deosebi cu nimic faţă de fosta guvernare”.

„Aceştia care sunt acum la guvernare nu se deosebesc cu nimic faţă de predecesorii lor. Din mâna cui o mâncat ei? De unde vin socialiştii, cine i-o crescut pe toţi, din mâna cui o mâncat ei? Dodon acum poate mult să vorbească, precum că luptă cu mafia, dar nu trebuie să uite de unde se trage. Noul Parlament nu se va deosebi cu nimic faţă de ceea ce o fost până acum. Tot între ei vor împărţi funcţii şi numai cu asta vor rămâne. Se schimbă o grupare mafiotă oligarhică cu alta. Mai mult nu se schimbă nimic. Alianţa dintre PSRM şi ACUM nu o să facă nimic. Uitaţi-vă la componenţa PSRM, sunt cei care au lucrat tot timpul cu democraţii. Cine este Ion Ceban, şi uitaţi-vă cu ce se ocupă. Citiţi raportul KROLL, despre familia Greceanî câte milioane de lei i-a revenit şi acum a devenit speaker-ul Parlamentului”, remarcă Vladimir Voronin.

Totodată, fostul preşedinte al R. Moldova consideră că unica soluţie privind deblocarea situaţiei politice ar fi organizarea alegerilor anticipate, fiindcă, potrivit lui, „poporul trebuie să decidă viitorul ţării şi liderii pe care îi doresc la cârmuirea statului”.

„După părerea mea, dar şi a fracţiunii PCRM, unica ieşire din situaţie sunt alegerile anticipate. Acestea ar trebuie să fie organizate liber, democratic. Anticipatele ar trebui să fie  monitorizate de mai multe organizaţii internaţionale încă de la început, de la listele alegătorilor şi până la rezultatul scrutinului electoral. Consider că alegerile ar trebui organizate la toamnă, prin noiembrie, nu vara, când lumea-i dusă. Și aşa-i dusă, vai de capul lor…”, spune fostul preşedinte.

Referitor la recunoaşterea Guvernului Sandu şi poziţia mai multor ţări față de criza politică, acesta spune că R. Moldova trebuie să ţină cont de părerile acestora, însă rolul decisiv revine cetăţenilor.

„Aşteptăm ce o să spună Comisia de la Veneţia, pentru că la noi nimic nu este clar, cine numără trei luni, cine numără 90 de zile. Totodată, este necesar ca R. Moldova să menţină bune relaţii cu toţi, şi cu estul, şi cu vestul.  Dar, totuşi, potrivit art. 2 al Constituţiei, în această situaţie de criză politică, poporul are rolul decisiv”, conchide Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin a fost preşedintele R. Moldova timp de 8 ani (4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009). La 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin conducea un partid care deținea majoritatea în Parlament. În urma scrutinului din 5 aprilie, PCRM a câștigat, conform datelor oficiale, 60 de mandate în Legislativ din cele 101. În 2019, la alegerile din 24 februarie 2019, PCRM a acumulat mai puțin de 4% din voturi, ajungând, pentru prima oară după 1998, partid extraparlamentar.

Citeşte şi:

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

(foto) Afacerea „de excepție” cu Primăria a fraților Chirtoacă din Grădina Publică a fost evacuată

Mai multe gherete în care se comercializează cafea, amplasate în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău au fost demontate și evacuate de pe teritoriul parcului. Imaginile au fost surprinse de c…
(foto) Afacerea „de excepție” cu Primăria a fraților Chirtoacă din Grădina Publică a fost evacuată

Decizia CC: Judecătorii care l-au condamnat pe Filat nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în proces de revizuire

Fostul premier, Vlad Filat, va putea solicita reexaminarea sentinței de respingere a cererii prin care a cerut să fie revizuite hotărârile judecătorești în urma cărora a fost condamnat, asta după ce Curtea Cons…
Decizia CC: Judecătorii care l-au condamnat pe Filat nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în proces de revizuire

Parlamentul a acceptat demisia a doi deputați socialiști. Cine le va lua locul

Doi deputați din Parlament au depus cereri de demisie după ce au ales să părăsească fotoliile de parlamentar în favoarea altor funcții. Este vorba despre deputații socialiști Vladimir Țurcan și Victor Gaiciuc.
Parlamentul a acceptat demisia a doi deputați socialiști. Cine le va lua locul

SONDAJ / Cu ce probleme se confruntă medicina de familie din R. Moldova?

În prezent, în R. Moldova, activează peste 1.700 de medici de familie, care lucrează în peste 280 de instituţii medicale primare şi care primesc anual aproximativ 10 milioane de vizite ale pacienţilor. Majorita…
SONDAJ / Cu ce  probleme se confruntă medicina de familie din R. Moldova?

13 candidați, eliminați pentru fraudă la proba la limba străină

Astăzi a avut loc cel de-al treilea examen din sesiunea de bacalaureat 2015 – la limba străină. La examen s-au înscris 21 385 de candidați. Din numărul total de participanți – 11 721 au susținut proba la limba…
13 candidați, eliminați pentru fraudă la proba la limba străină

Comitetul de conducere al FSC din Parteneriatul Estic îndeamnă UE să formeze un grup de mediere pentru R. Moldova

Comitetul de conducere al Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic a adresat o scrisoare deschisă cu privire la evoluţiile actuale din Republica Moldova. Aceasta se adresează înaltului reprezentant a…
Comitetul de conducere al FSC din Parteneriatul Estic îndeamnă UE să formeze un grup de mediere  pentru R. Moldova