Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum au ieșit miniștrii și…

Cum au ieșit miniștrii și deputații din Parlament?

La 20 ianuarie, învestirea Cabinetului de miniștri condus de Pavel Filip a fost însoțită de nemulțumiri ale maselor și proteste. Manifestanții au înconjurat sediul Legislativului, au cerut demnitarilor să iasă în fața mulțimii, dar și să anuleze votul, pe care îl consideră ilegal. În timp ce protestatarii încercau să rupă cordonul de polițiști și să acceadă în clădire, deputații și miniștrii au părăsit Parlametul. Dacă unii au declarat că au reușit să iasă pe nevăzute, alții au fost surprinși de mulțime. Cert este faptul că primii care au părăsit Parlamentul au fost prim-ministrul Pavel Filip și speaker-ul Andrian Candu.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat că a reușit să iasă fără oarecare altercații prin ieșirea de rezervă. „A fost o fereastră de ieșire neprimejdioasă, mai puțin primejdioasă și nu o să divulg care este calea, pentru că eventual, să nu dea Domnul să se repete astfel de cazuri, dacă alte persoane s-ar afla în astfel de situații, să nu le fie închisă și această alternativă”. Ministrul a confirmat faptul că primii din clădire au fost scoși premierul Pavel Filip și președintele Parlametului Adrian Candu. „Este adevărat, pentru că atunci se adunase protestatarii și mulți arătau semne de agresivitate”.

IMG_0441

Deputatul Ștefan Creangă a infirmat vehiculările că în Parlament s-ar fi aflat paza oligarhului Vladimir Plahotniuc care ar fi ajutat deputații PLDM  din majoritatea formată, să plece din clădire:„Niciun coleg nu a avut de suferit, toți am ieșit cu ajutorul Poliției. Nu pot să cred că ar fi fost paza. În primul rând, nu cunosc, ce treabă ar avea. Acolo, în situația în care eram noi, nu puteam vedea bine la față deputații, nu că altceva”. Acesta a declarat că nu știe cum a ieșit șeful Parlamentului și premierul. „Am ieșit când au ieșit toți. Cred că. Era corect ca primele persoane să fie scoase, este alogic să ne gândim altfel. Atunci ce fel de stat suntem noi, dacă primele persoane nu putem să le protejăm?”, a menționat deputatul.

Deputatul Vladimir Hotineanu a declarat că a nu a avut de suferit și a ieșit împreună cu ceilalți colegi. „La intrarea în Parlament mi-au fost aruncate unele acuzații”. Acesta admite că se face vinovat de instabilitatea și situația creată, dar crede că alegerile anticipate ar însemna instaurarea forțelor rusești.

Vasile Bîtca, minis­trul Dezvol­tă­rii Regio­nale şi Con­stru­cţi­i­lor, a declarat că, dacă se află la serviciu,  înseamnă că a ieșit cu bine și că modul deja nu mai contează acum. Despre faptul că unii colegi au fost loviți, Bîtca spune că el a ieșit ultimul, împreună cu deputatul Marcel Răducanu.

Precizăm că liderul PL , Mihai Ghimpu, a fost huidut, îmbrâncit și lovit cu pumnii în cap de protestarii nemulțumiți, în timp ce părăsea Parlamentul. Ulterior acesta a scris pe pagina sa de socializare că „lupta continuă”: „Cine se supără pe poporul furat, flămând, manipulat şi înfuriat  poartă vină de nefericirea lui, cine luptă pentru el mai departe, obţine fericirea lui, dar şi pedepsirea de către popor a acelor, care i-au folosit necazurile în interesul lor păgân. Aşadar, „dragii mei amici”, lupta continuă!”

Și liberala Alina Zotea a scris pe o rețea de socializare că a fost lovită de protestatari: „La ieşire, un grup de oameni beţi au început să mă lovească atât pe mine, cât şi pe asistentele mele”.

Ministrul Educației, Corina Fusu, s-a plâns că i-a fost ruptă bereta și a  primit „câțiva pumni în spate”.

Monica Babuc, ministrul Culturii a declarat că a reușit să iasă nevătămată din clădirea Parlamentului, fiind scoasă în brațe de un polițist. „Mulțumesc ofiţerului de poliţie, Eugen, care m-a acoperit cu corpul său şi, efectiv, m-a scos din mulţime, ţinâdu-mă strâns de mână, când cineva, tragâdu-mă de mânecă, striga, Da asta şini-i! Iar apoi când a văzut că nu puteam merge căci eram încălțată în pantofi și lunecam fără sfârșit, iar pasul trebuia, de fapt, să fie fuga, m-a luat în brațe și m-a dus un timp până am putut ajunge la un loc liniștit.”, a mărturisit Monica Babuc.

Dumitru Diacov, președintele de onoare al Partidului Democrat a dezvăluit anterior că a fost nevoit să se deghizeze pentru a putea părăsi sediul Parlamentului. Democratul a declarat că protestul din ziua votării Guvernului Filip l-a marcat profund, chiar dacă în viața sa a trecut prin mai multe momente tensionate.„Am avut câteva porniri să ies din clădirea Parlamentului neînsoțit de nimeni, dar polițiștii nu mi-au permis. Mi-au spus să nu glumesc cu această situație. Mi-am scos ochelarii și mi-am pus pe cap un chipiu. Nu era unul polițienesc, ci un chipiu sportiv. Deputații și-au scos cravatele și au încercat să se camufleze. Au ieșit însoțiți de polițiști.”, a dezvăluit Diacov în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, de la postul „N4”.