Crin Antonescu, întrebat ce ar face în calitate de președinte al României dacă R. Moldova ar fi atacată de Rusia și dacă ar trimite arme
Crin Antonescu, candidat la funcția de președinte al României susținut de partidul de guvernământ de la Chișinău, a fost întrebat ce va face în cazul „unei invazii ruse în R. Moldova” și dacă ar trimite arme R. Moldova, după „modelul Ucrainei”. Acesta a afirmat că „tot ceea ce pot să fac și este în măsură România să facă drept sprijin, fac”.
„În scenariul unei invazii ruse în R. Moldova, președinta Maia Sandu solicită oficial un sprijin militar din partea României. Comandantul suprem al forțelor aliate din Europa transmite Bucureștiului mesajul că România, în calitate de stat NATO, nu poate interveni. În aceste condiții, ca președinte al României, ce măsuri ați lua, ce tip de decizii ați lua? Dacă se poate, să vă referiți și la posibile întâlniri care pot avea loc la Consiliul Nord-Atlantic”, a fost întrebarea adresată de către o jurnalistă în seara zilei de marți, 29 aprilie, în cadrul dezbaterii organizate de TVR.
„În condițiile pe care mi le dați, evident, convoc în calitate de președinte Consiliul Suprem de Apărare al țării, contactez cu toți aliații noștri importanți în interiorul NATO și partenerul strategic, SUA. Tot ceea ce pot să fac, ca președinte al României, pentru cei din R. Moldova, pentru președintele Maia Sandu, pentru că aceasta este ipoteza pe care mi-ați spus-o, pentru autoritățile de acolo, și este în măsură România să facă drept sprijin, fac. Bineînțeles că alte măsuri în fața unei invazii față de o țară terță, care nu este NATO, vor fi sincronizate, discutate, corelate cu partenerii din NATO.
Este foarte important, însă, ca până atunci, spre a nu ajunge în asemenea situație, România să discute, la pachet cu chestiunea garanțiilor de securitate pentru Ucraina, și garanții de securitate directe sau indirecte pentru R. Moldova, pentru că garanțiile de securitate pentru R. Moldova sunt extrem de importante ca garanții de securitate indirecte și pentru România”, a declarat candidatul PNL-PSD-UDMR.
Acesta a mai fost întrebat dacă „în acest caz, ar putea fi un model Ucraina, pentru care s-a livrat armament”.
Antonescu a spus că „nu putem discuta așa ceva” și că „nu poate da răspuns la așa ceva”, pentru că „ar trebui să avem mai multe date concrete” și că „speră să nu le avem niciodată”.
Un sondaj Flashdata publicat în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2025 arată că 29% dintre români ar vota cu liderul AUR, George Simion, 26% cu Crin Antonescu, susținut de PSD, PNL și UDMR, iar 23% cu candidatul independent Nicușor Dan, conform euronews.ro.
Partidul Acțiune şi Solidaritate (PAS), care deține guvernarea în R. Moldova, şi-a declarat susținerea oficială pentru Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din România, care vor avea loc pe 4 mai. Igor Grosu, președintele PAS şi al Parlamentului R. Moldova, a declarat că Antonescu este „candidatul înaintat de guvernarea pro-europeană de la București, dar mai exact al Partidului Național Liberal (PNL) – care face parte, la fel ca PAS, din familia europeană a Partidului Popular European (PPE)”. Președintele Parlamentului de la Chişinău a mai menționat că PNL a fost cel mai activ susținător al parcursului european al R. Moldova.
Datele arată că, în primul tur al alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, doar puțin peste 20% din votanții din R. Moldova l-au susținut pe candidatul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru care PAS și-a îndemnat electoratul să voteze. Fosta jurnalistă Elena Lasconi s-a clasat pe primul loc în R. Moldova la alegerile prezidențiale din România.