Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Consiliul raional Orhei: Doi reprezentanți…

Consiliul raional Orhei: Doi reprezentanți ALDE se declară independenți. Președinta formațiunii suspectă implicarea fugarului Șor. Cum motivează consilierii

Captură de ecran/Privesc.eu

Doi consilieri raionali de la Orhei, ajunși în Consiliu pe listele formațiunii politice „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE)”, se declară independenți. Luni, 26 februarie, președinta ALDE, Arina Spătaru, le-a cerut să-și depună mandatul, bănuind influența oligarhului fugar Ilan Șor. Contactați de ZdG, consilierii neagă declarațiile liderei ALDE.

Consilierii raionali Tudor Golub și Pavel Ianeț „au decis să-și abandoneze angajamentul față de valorile și principiile noastre democratice și europene”, potrivit unui comunicat de presă emis de ALDE. Partidul consideră mișcarea celor doi ca fiind un „act de trădare”.

Conform ALDE, „Președinta Arina Spătaru, împreună cu întregul partid, respinge ferm influențele externe și orice formă de corupție care ar putea fi implicată în această schimbare neașteptată de alianțe politice”, se arată în nota informativă citată. Contactată de ZdG, președinta ALDE, Arina Spătaru, a declarat că „finanțatorul” deciziei celor doi ar fi fostul de putat fugar, Ilan Șor.

Ei declară că sunt independenți, însă am bănuieli rezonabile în favoarea cui vor vota. Ieri, la Orhei a avut loc conferința partidului Renaștere. (…)Eu sunt sigură că este în favoarea lui Ilan Șor”, a declarat lidera ALDE.

În această situație, ALDE susține că, odată cu depunerea mandatului de către cei doi, formațiunea va trece la un proces „democratic și transparent de înlocuire a acestora”.

Începem cu faptul că eu nu am fost membru de partid (ALDE n. red.). Domnul Ianeț poate a fost, nu știu exact. La mijlocul lunii ianuarie, am avut o ședință cu activul, cu echipa, unde am făcut o evaluare a rezultatelor campaniei de alegeri și am discutat mai multe variante. Prin vot unanim am decis să fim independenți și ne-am arătat deschiderea să conlucrăm cu forțe europene și democratice. (…) Nu am dovezi, dar mi s-au propus sume enorme ca să susțin candidatul Șor, ca să nu vin la ședințe. Sume enorme, adică sume cu șașe zerouri în lei. (…) Mi se pare că doamna președintă Spătaru… ceva se întâmplă cu sănătatea ei. (…) Încă ceva, există îndemnul de a ne depune mandatul, eu nu țin cu dinții de el, doar că următorii de pe listă au fost la acea ședință și au votat și ei pentru ca noi să fim independenți”, a explicat consilierul raional, Tudor Golub, pentru ZdG.

Pavel Ianeț a refuzat să ofere o replică, dar a confirmat faptul că decizia a fost una unanimă, în cadrul unei ședințe a candidaților ALDE din raionul Orhei. Acesta a spus că la baza deciziei este „scandalul despre conlucrarea Arinei Spătaru și Șor” și că anunțul urma să fie făcut la următoarea ședință a Consiliului raional Orhei, iar „cineva pune carul înaintea boilor”.

Pe rețelele de socializare, partidul „Renaștere”, asociat fugarului Ilan Șor, a anunțat despre „conferința de reînregistrare a membrilor partidului” de duminică, 25 februarie, menționată de Arina Spătaru.