Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce le-a spus Maia Sandu…

Ce le-a spus Maia Sandu deputaților europeni despre reforma justiției, frauda bancară și viitorul coaliției de guvernare

Prim-ministra Maia Sandu a ținut un discurs în fața membrilor Comisiei Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European. Totodată, șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău a răspuns la întrebările europarlamentarilor, precizând care sunt acțiunile ulteriorare ale noului Guvern și care sunt pașii ce vor fi întreprinși pentru reformarea justiției.

„Parlamentul European, mereu, a făcut referire la problemele R. Moldova în ceea ce privește corupția. Evaluările dvs. ne-au ajutat să supraviețuim și să continuăm să luptăm pentru libertate și vă suntem recunoscători. Implementarea Acordului de asociere, înghețat de fostul Guvern, este un punct important de pe agenda noastră. Vom urma aspirațiile europene pentru că dorim să devenim un partener de încredere. Nu vom ascunde problemele și dorim ca dvs. să vedeți R. Moldova cu alți ochi, ca pe o țară care se vrea la standardele țărilor europene. Vom restabili parteneriatul strategic cu România și Ucraina. În relațiile cu Federația Rusă am reînceput dialogul, care a fost redus la zero de Guvernul precedent. Acest lucru nu era normal, ținând cont de multe aspecte pe care le avem pe agenda comună. Vom continua să insistăm asupra retragerii trupelor ruse și nu vom accepta federalizarea”, a declarat Maia Sandu în cadrul ședinței Comisiei Afaceri Externe. 

Prim-ministra a mai precizat că prioritatea noului Guvern este reformarea justiției, însă acest lucru necesită timp și ajutor din afară, pentru că sistemul este corupt.

Cu referire la furtul miliardului, Maia Sandu le-a spus europarlamentarilor că autoritățile nu au reușit încă să recupereze nici măcar un leu din frauda bancară. Acesta a mai precizat că nu are acces la anexele celui de-al doilea raport Kroll, care include lista beneficiarilor: „Avem un plan pentru recuperarea fondurilor, însă este greu după atâți ani”.

Pentru a grăbi procesul de recuperare a banilor, Maia Sandu a făcut un apel către europarlamentari, menționând că banii au fost transferați în mai multe jurisdicții străine, care ar putea colabora cu autoritățile de la Chișinău pentru depistarea beneficiarilor.

Întrebată cât va dura coaliția dintre Blocul ACUM și PSRM, în condițiile în care partidele au viziuni diferite, Sandu a declarat că nu poate răspunde la această întrebare.

„Și eu sunt curioasă. Nu ar fi fost rău ca și președinta PSRM să fie aici și să răspundă la această întrebare. Conform discuțiilor noastre, este clar că și ei își doresc o viață mai lungă a alianței. Cei care ne-au votat își doresc ca această majoritate să dureze”, a adăugat Sandu.

La rândul său, David McAliister, președintele Comisiei pentru afaceri externe a declarat că cele mai recente evoluții politice din R. Moldova reprezintă o oportunitate majoră pentru noul guvern de a-și îndeplini angajamentele anterioare legate de standardele democratice, inclusiv urmărirea reformelor esențiale ale legii și lupta împotriva corupției.

Foto: forumzfd.de

„Principalele priorități trebuie acum să fie continuarea lucrărilor privind restabilirea sistemului judiciar independent și reformarea altor organe judiciare, cum ar fi Procuratura. Trebuie, de asemenea, să fie determinate eforturile de recuperare a fondurilor din fraudarea sectorului bancar și responsabilizarea celor vinovați, precum și îmbunătățirea proceselor electorale pentru viitor, în conformitate cu recomandările internaționale anterioare”, a declarat David McAliister.

Prim-ministra Maia Sandu, ministrul de Externe Nicu Popescu și președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi se află astăzi, 24 iulie, într-o vizită oficială la Bruxelles. Oficialii de la Chișinău au purtat discuții cu deputații din Parlamentul European, cu delegația României din cadrului Grupului Renew Europe, dar și cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli.