• Ce înseamnă pentru Moldova statutul de observator pe lângă Uniunea Eurasiatică și ce urmează

  Ce înseamnă pentru Moldova statutul de observator pe lângă Uniunea Eurasiatică și ce urmează
  15 mai 2018 | 12:32

  Statutul de observator pe lângă Uniunea Eurasiatică nu implică niciun efect politic sau economic pentru R. Moldova la acest moment, dar reprezintă un instrument de facilitare a următorului pas, care nu înseamnă decât o integrare deplină a R. Moldova. Decizia, susține expertul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, generează confuzii pentru partenerii occidentali referitor la intențiile adevărate ale R. Moldova și denotă faptul că Igor Dodon a rupt dialogul cu celelalte puteri în stat. În același timp, expertul politic admite că ar putea fi vorba despre un plan al actualei guvernări pe care l-ar îndeplini președintele socialist drept răspuns la decizia Uniuni Europene de a îngheța finanțarea pentru R. Moldova ca urmare a lipsei de progrese în reformele interne.

  Președintele Igor Dodon, care se află într-o vizită la Soci, drept invitat special la Consiliului Suprem Economic Eurasiatiс, a anunțat la 14 mai despre faptul că R. Moldova a obținut statutul de observator pe lîngă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Propunerea privind acordarea statutuli de observator, afirmă Dodon, aparține liderului F. Ruse, Vladimir Putin, și a fost susținută în unanimitate  de reprezentanții celorlalte țări-membri ale Uniunii: președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, președintele Kîrgîzstanului, Sooronbay Jeenbekov și primul ministrul Armeniei, Nikol Pașinyan.

  Solicitat să  explice ce presupune acest statut și ce schimbări implică, expertul politic și doctor în drept Igor Munteanu, director executiv la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, subliniază, în primul rând, că este vorba despre o decizie politică a președintelui socialist Igor Dodon de natură să compromită parcursul de integrare europeană și să genereze confuzii referitor la intențiile adevărate ale R. Moldova.

  „Statutul de observator este doar un instrument de facilitare a  următorului pas, iar următorul pas nu înseamnă decât o integrare deplină a R. Moldova, conform discursului public al președintelui Igor Dodon și a sfătuitorilor lui. Respectiv, statutul de observator nu este folositor la nimic în acest moment, decât dacă cursul acestui președinte socialist, alături de cei care îl tolerează, este de a integra R. Moldova pe deplin în Uniunea Eurasiatică, ceea ce ar însemna compromiterea parcursului de integrare europeană”, explică expertul IDIS „Viitorul”, care subliniază că decizia a fost luată în lipsa unui dialog instituțional.Președintele Dodon și-a asumat acest mandat de a solicita statut de observator la Uniunea Eurasiatică ignorând mecanismele oficiale de  dialog instituțional, pentru că nu poți să iei  asemenea decizii la Soci fără să întrebi care este părerea Parlamentului, a Ministerului Afacerilor Externe  și a tuturor agențiilor care reprezintă elementele formatului instituțional. Deciziile nu aparțin lui Dodon. El nu preprezintă nimic pe domeniul politicii externe, dacă nu ia în considerație procedurile necesare pentru a găsi o soluție care să reprezinte statul R. Moldova”, precizează Igor Munteanu.

  În acestă ordine de idei, susține expertul, ar exista două ipoteze ale deciziei președintelui: „fie Dodon a rupt relațiile  cu celelalte puteri în stat, fie are carte albă de a face tot ce-i trăsnește prin cap pentru că statul R. Moldova nu mai există. Doar în asemenea condiții putem să înțelegem motivele pentru care se iau asemenea decizii, se pleacă la Soci și se manipulează ideea precum că ar exista consens în R. Moldova cu privire la aderarea la Uniunea Eurasiatică”.

  Această decizie, susține expertul Igor Munteanu, transmite mesaje care generează confuzii referitor la intențiile adevărate ale R. Moldova.

  Igor Munteanu

  „Fie ai un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, care presupune transformarea etapată prin reforme interne, prin adaptare la standardele uniunii Europene, fie balansezi în continuare, așa cum au balansat și președintele Lucinschi, Snegur sau Voronin, fără ca să te decizi, de fapt, ce fel de model de dezvoltare ai. Rămâi compromis în ochii partenerilor occidentali. Putem admite și altceva. Putem admite că, de fapt, un model de dezvoltare rupt între două direcții total opuse este agreat de Partidul Democrat și această vizită a lui Dodon nu reprezintă decât un mesaj către Chamberlain, pentru faptul că Uniunea Europeană a reținut, a înghețat finanțarea bilaterală pentru R. Moldova, ca urmare a lipsei de progrese  în reformele interne. În cest sens, posibil ca președintele Dodon nu face decât să îndeplinească o misiune a actualului Guvern de a transmite acest mesaj. Eu n-am văzut o reacție imediată care să-l stopeze, să-l oprească să ia decizii de capul său și această compromitere a dialogului instituțional la decizii foarte importante. Este un statut de observator care nu aduce niciun efect, dar reprezintă anticamera pentru statutul de membru al acestei Uniuni Eurasiatice. Ori, eu, ca cetățean, asemeni alor mulți cetățeni, nu aș dori ca această consecință să abiă loc”, punctează Igor Munteanu.

  Potrivit expertului, Uniunea Euroasiatică nu reprezintă decât un proiect de reconstituire fostei URSS, este controlată pe deplin de Federația Rusă și nu oferă niciun exempli de reprezentare democratică.

  „Uniunea Eurasiatică reprezintă o construcție geopolitică, își alocă statutul de a reprezenta colectiv un stat. Acum nu contează dacă noi beneficiem sau nu de piața acestei Uniuni, ci faptul că noi ne jucăm cu o identitate care nu ne aparține, pentru că această construcție politică este controlată pe deplin de Federația Rusă. Uniunea Eurasiatică reprezintă un proiect de reconstituire a ceea ce a fost pe timpuri URSS. Nu există niciun fel de mecanisme de reprezentare democratică sau de optimizare a pieții. Nu există o instituție de cetățeni liberi în această Uniune Eurasiatică, ci există doar o construcție geopolitică care își revendică dreptul de a vorbi în numele tutror celor care fac parte, care se găsesc în spațiul fostei URSS. Acest lucru compromite irepetabil, chiar dacă R. Moldova nu ar putea în acest moment să renunțe în totalitate la finanțările Uniunii Europene, dar compromite dialogul existent și angajamentele pe care și le-a asumat în 2014 în raport cu Uniunea Europeană, pentru că Uniunea Eurasiatică contravine acestui curs de integrare europeană”, opinează expertul IDIS „Viitorul”.

  Uniunea Economică Eurasiatică funcționează din ianuarie 2015 și este formată din cinci stat: Federația Rusă, Armenia, Republica Belarus, Kazahstan şi Kârgâzstan.

  Poziția actuală a lui Igor Dodon privind apropierea cu Rusia, Armenia, Republica Belarus, Kazahstan și Kirghistan în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice este contrară afirmațiilor pe care acesta le făcea în 2011. Atunci, referindu-se la o eventuală aderare la Uniunea Vamală, care la acel moment număra trei state-membre: Rusia, Belarus și Kazahstan, Igor Dodon declara că nu este profesional să vorbești despre aderarea la această structură prin portul Giurgiulești și că este imposibil ca Moldova să devină membră atât timp cât nu are o frontieră comună. „Este neprofesional să vorbești că putem fi membri ai Uniunii Vamale prin portul Giurgiulești. Este o utopie să vorbești despre faptul că vom deveni membri ai acestei Uniuni, atât timp cât nu avem o frontieră comună. Iar pe cei care spun să facem un referendum în acest sens îi întreb: Cum veți face asta?”, declara Igor Dodon în 2011.

  Potrivit datelor prezentate de Barometrul Opiniei Publice în anul 2017, circa 42,4% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică, iar 30,4% ar vota contra. Datele Barometrului Opiniei Publice din aprilie-mai 2018 arată că în cazul unui referendum, în favoarea aderării la Uniunea Vamală ar vota 42% din cetățeni, pe când împotrivă s-ar pronunța 38%.

  Igor Dodon, care într-un an și cinci luni de când se află la șefia țării, a vizitat de cel puțin unsprezece ori Federația Rusă. De la începutul mandatului însă, Igor Dodon nu s-a întâlnit niciodată cu omologii singurelor state vecine ale R. Moldova, România şi Ucraina.

  Citiți și

  Dodon elogiază președintele care nu a vizitat niciodată Moldova și se contrazice la subiectul integrării în Uniunea Eurasiatică

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore