Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasadorul Statului Israel condamnă declarațiile…

Ambasadorul Statului Israel condamnă declarațiile Marinei Tauber privind „genocidul împotriva evreilor”, făcute în contextul includerii ei și a lui Ilan Șor în lista de sancțiuni a UE

Sursa: Moldpres.md

Ambasadorul nerezident al Statului Israel în R. Moldova, Joel Lion, a condamnat declarațiile făcute de deputata partidului Șor Marina Tauber în contextul includerii acesteia la sfârșitul lunii mai în lista persoanelor sancționate de UE pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova. Vicepreședinta partidului Șor a spus atunci că statele europene ar comite „un nou genocid împotriva evreilor, împotriva sa, împotriva lui Ilan Șor și a întregii echipe”.

În calitate de ambasador al Israelului și de copil al unui supraviețuitor al Holocaustului”, oficialul a condamnat comentariile Marinei Tauber și a îndemna Guvernul R. Moldova să acționeze împotriva tuturor formelor de denaturare și negare a Holocaustului, „în special atunci când acestea vin din partea reprezentanților Parlamentului”.

„Comentariile insultătoare făcute de Marina Tauber, membră a Parlamentului R. Moldova și vicepreședintă a Partidului Șor sunt inacceptabile. Folosirea Holocaustului pentru a justifica acuzațiile false intră sub incidența definiției antisemitismului a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului”, a scris Joel Lion la 18 iunie pe Twitter.

Ambasadorul R. Moldova în Statul Israel, Alexandr Roitman, a venit cu un răspuns pe aceeași platformă socială, unde a afirmat că „suntem alături de Israel și de comunitatea evreiască în condamnarea comentariilor ofensatoare ale Marinei Tauber cu privire la Holocaust”.

„Este îngrijorător faptul că Ilan Șor, liderul partidului doamnei Tauber, condamnat pentru infracțiuni financiare grave, operează din Israel, alimentând discordia în societatea noastră și în relațiile bilaterale”, a mai scris Alexandr Roitman.

La 7 iunie, aflată la Judecătoria Chișinău pentru examinarea prelungirii arestului la domiciliu, Marina Tauber a comentat sancționarea sa, alături de Ilan Șor, de către UE, menționând că i-a adus aminte de rudele ei, „care au fost arse de vii în camerele de gazare în timpul Holocaustului”.

„Eu vreau ca statele europene să-și aducă aminte despre crimele săvârșite împotriva evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu o durere imensă îmi amintesc despre rudele mele care au fost arse de vii în camerele de gazare din lagărele de concentrare naziste. Și când am aflat că Uniunea Europeană m-a inclus pe lista sancțiunilor, eu doar am zâmbit și mi-am spus: Mulțumesc Europa! Iarăși îți bați joc de familia mea. Iar toate scuzele, exprimate până în prezent, reprezintă doar praf în ochii comunității mondiale. Actualmente, împreună cu Maia Sandu, comiteți un nou genocid împotriva evreilor, împotriva mea, împotriva lui Ilan Șor și a întregii noastre echipe, aici, pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat atunci Marina Tauber.

Ilan Șor, Gherghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Ceaika au fost sancționați de comunitatea europeană pentru că ar fi responsabili de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.