Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ambasada SUA confirmă că Plahotniuc…

Ambasada SUA confirmă că Plahotniuc nu se mai poate întoarce în SUA

Ex-liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, nu se mai poate întoarce în Statele Unite, după ce ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august curent.

Ambasada SUA în Republica Moldova a conformat pentru Jurnal TV că Plahotniuc a părăsit teritoriul SUA la 28 august curent și nu se mai poate întoarce pe teritoriul acestei țări.

O nouă legătură între Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi. Fostul deputat ar fi stat într-un apartament din Miami, asociat cu milionarul de la „Trans-Oil”

„Ambasada SUA în Moldova confirmă că Vladimir Plahotniuc a plecat voluntar din Statele Unite pe 28 august 2020. Din cauza denunțarii dlui Plahotniuc de către Secretarul de Stat în ianuarie 2020 în temeiul Secțiunii 7031(c) din Legea privind alocările bugetare referitoare la Departamentul de Stat, operațiunile externe și programe asociate, din cauza implicării sale în acte semnificative de corupție, dl Plahotniuc și în continuare nu este eligibil pentru intrare în Statele Unite”, se spune în răspunsul oferit pentru Jurnal TV.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc ar fi plecat în Turcia și a constatat că a părăsit orașul Miami la 28 august curent.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

La 22 mai, judecătorii au admis demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.

Măsura preventivă i-a fost aplicată lui Pahotniuc prin cuntumacie, adică absența nejustificată a persoanei cercetate penal. Demersul procurorilor a fost înaintat în circumstanțele unui nou dosar în care fostul lider al PDM este învinuit pe trei capete de acuzare.