• O nouă legătură între Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi. Fostul deputat ar fi stat într-un apartament din Miami, asociat cu milionarul de la „Trans-Oil”

  O nouă legătură între Vladimir Plahotniuc și Vaja Jhashi. Fostul deputat ar fi stat într-un apartament din Miami, asociat cu milionarul de la „Trans-Oil”
  vizualizări
  17 aprilie 2020 | 17:29

  Presa a scris în repetate rânduri că milionarul Vaja Jhashi face parte din anturajul fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Acest lucru îl reflecta prezența membrilor PDM la Consiliul Atlantic, care era susținut financiar de compania „Trans-Oil”, condusă de Vaja Jhashi, dar și de prezența miliardarului în componența delegației R. Moldova în Emiratele Arabe Unite din ianuarie 2018. O investigație realizată de Mongabay scoate la iveală noi informații despre relația dintre milionar și fostul lider al democraților. Mai exact, jurnaliștii sriu că Plahotniuc ar fi stat într-un apartamentul din Miami asociat cu numele lui Vaja Jhashi.

  În ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția, și cei doi copii ai săi, au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM. Totuși, două luni mai târziu, în martie 2020, Departamentul de Stat a confirmat că Plahotniuc se află totuși în SUA.

  În cererile de asistență din partea forțelor de ordine din SUA pentru a-l găsi pe fostul deputat fugar, autoritățile de la Chișinău au enumerat două adrese din Miami, despre care se credea că sunt frecventate de Plahotniuc. Una dintre aceste adrese este Portofino Tower, un zgârie-nori rezidențial din Miami Beach, Florida. Un apartament din acest zgârâie-nori, care are o valoare de circa 2,2 milioane de dolari, a fost cumpărat de directorul executiv al Trans-Oil, Dmitriy Kurilo.

  Mongabay precizează că în 2013, Kurilo a cumpărat apartamentul de la o societate comercială din Insulele Virgine Britanice deținută în mod benefic de un magnat imobiliar ceh. La mai puțin de o lună după ce a cumpărat apartamentul, Kurilo a luat decizia neobișnuită de a lua o ipotecă de 700.000 USD. Semnătura de pe contractul de împrumut nu i-a aparținut însă lui Kurilov, ci lui Vaja Jhashi.

  Portofino Tower, Foto: miamiluxuryhomes.com

  Din 2016 până astăzi, Jhashi a listat condominiul Portofino Tower drept adresa sa de contact și principalul loc de activitate pentru Energy One International Inc., companie pe care o administrează.

  „Nu este clar dacă Kurilo a pus vreodată piciorul în apartament. Cumpărarea a fost realizată de către șeful său, Jhashi, căruia Kurilo i-a acordat procură. Din 2016 până astăzi, Jhashi a listat condominiul Portofino Tower drept adresa sa de contact și principalul loc de activitate pentru Energy One International Inc., companie pe care o administrează”, scriu jurnaliștii.

  Babakova, purtătorul de cuvânt al Trans-Oil, a declarat pentru Mongabay că Jhashi „sigur… nu este proprietar benefic” al apartamentului din Portofino Tower. Ea a menționat că, Jhashi și familia sa, stau în chirie în acest apartament de trei sau patru ori pe an.

  „Plahotniuc nu a fost niciodată [un] oaspete al lui Vaja sau al companiei din SUA”, a adăugat Babakova. „El și-a aranjat în mod independent [cazarea] și călătoria.”

  În februarie 2019, Jhashi a înființat o altă companie în Miami: Sigmateli Limited LLC. În 2018 Sigmateli era deținută oficial de firma cipriotă Axecorp Trading, iar potrivit Rise Moldova, beneficiarul final figura Oxana Childescu, fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc. Sigmateli a avut conexiuni cu Plahotniuc încă de la fondare. În 2010-2011 el a împrumutat firmei 20 de milioane de euro, sumă care nu s-a regăsit în declarațiile lui de venit din acea perioadă. Sigmateli deține în acte și o serie de proprietăți de lux din Europa, asociate cu familia Plahotniuc.

  Fondatorul și CEO-ul Trans-Oil, Vaja Jhashi, s-a bucurat de relații prietenoase cu Plahotniuc și familia sa de când s-au întâlnit pentru prima dată în 2001, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, Tatiana Babakova.

  „Cu toate acestea, din cauza evoluțiilor recente și a complicațiilor politice legate de situația lui Plahotniuc și multe alte probleme conexe, nu a existat practic niciun contact între Vaja [Jhashi] și Plahotniuc de când Plahotniuc a părăsit [Moldova] în iunie 2019”, a scris Babakova într-un e-mail. „Trans Oil nu a avut niciodată nicio legătură de afaceri cu Plahotniuc sau cu vreuna dintre firmele Plahotniuc din Moldova sau din altă parte”, precizează Babakova.

  Vaja Jhashi este un milionar de origine georgiană, care deține însă și cetățenia R. Moldova. Acesta conduce cel mai mare grup de companii de pe piața cerealelor și oleaginoaselor din R. Moldova, „Trans-Oil Group of Companies”. Vaja Jhashi a figurat anterior drept membru al Consiliului de Administrare al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizație fondată și condusă de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

  Omul de afaceri Vaja Jhashi, într-o discuție cu reporterul Ziarului de Gardă, a negat anterior orice implicare în viața politică din R. Moldova sau pentru susținerea PDM.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege prin care serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile de bază prestate în sistemul de sănătate. Documentul răspunde recomandărilor Organizaț…
  Votat în lectura finală: Serviciile paliative vor fi distinse printre serviciile medicale de bază în sistemul național de sănătate

  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și vali…
  Ce spune Curtea Constituțională despre o eventuală ședință privind validarea mandatului preşedintelui Maia Sandu

  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Deputații au votat, în două lecturi, un proiect de lege care va reglementa activitatea medicilor veterinati de liberă practică. Proiectul pentru modificarea Legii privind activitatea sanitar-veterinară urmăreșt…
  Parlamentul a aprobat un proiect care va reglementa activitatea medicilor veterinari de liberă practică

  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  Președinta aleasă Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Confederației Elvețiene în Republica Moldova cu sediul la Kiev, Claude Wild. Cei doi au discutat despre dezvoltarea relațiilor de cooperare, dar…
  Maia Sandu, la discuții cu Ambasadorul Confederației Elvețiene: „Am accentuat că voi duce o politică externă activă”

  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  În ultimele 24 de ore, COVID-19 a făcut alte 20 de victime în Republica Moldova. Bilanțul total al celor răpuși de boală a ajuns la 2229. Datele despre ultimele victime: Deces 2210: Bărbat de 66 ani, din r-nu…
  COVID-19 a răpus încă 20 de moldoveni

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City

  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial „Gemeni”, situată pe strada A. Pușkin intersecție cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt se transferă în preajma centrului comercial „Sun City”.  Anunțul a fo…
  Stația de troleibuz de lângă centrul comercial Gemeni se transferă lângă Sun City