Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Alegeri locale - turul doi

Alegeri locale – turul doi

La 28 iunie 2015, va avea loc al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor. Locuitorii R.Moldova sunt invitaţi la votare în 458 de localităţi din 34 de raioane şi UTA Găgăuzia.

La primul tur de scrutin din 14 iunie s-au prezentat, conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), circa 1,4 milioane de votanţi. De data aceasta, spre deosebire de alegerile din 2011, când din primul tur au fost aleşi 645 de primari, cetăţenii R.Moldova s-au arătat mai indecişi şi din cele 898 de localităţi, doar în 439 au fost aleşi primarii din turul întâi. Dintre aceştia, 81 sunt femei şi 358 bărbaţi.

Cei mai tineri primari sunt Ilan Shor, primar al Orheiului, şi Ivan Cuhari, primar al satului Unguri, Ocniţa, care au câte 28 de ani fiecare. Cel mai în vârstă primar ales în acest scrutin este Ivan Ostaficiuc, are 71 de ani şi este din Cupcini, raionul Edineţ.

În două localităţi vor avea loc alegeri repetate, care vor fi validate indiferent de circumstanţe şi rată de participare. Este vorba despre satul Topala, Cimişlia, unde au avut loc altercaţii între alegători, motiv pentru care procesul de votare a fost întrerupt. De asemenea, în satul Ulmu, Ialoveni, locuitorii nu au ieşit la vot în semn de protest, pentru că primarul suspendat din funcţie, Grigore Postică, nu a fost introdus în cursa electorală. Acesta a refuzat să execute o decizie judecătorească, motiv pentru care nu poate candida în următorii doi ani la funcţii eligibile. Numărul participanţilor la vot în acest sat a fost mai mic de 25 la sută, neîntrunindu-se numărul necesar de voturi pentru validarea scrutinului.

În mai multe localităţi au fost depistate nereguli în procesul de votare, dar şi la numărarea voturilor.

Una dintre provocări a fost viza de reşedinţă schimbată recent pentru un număr de cetăţeni, şi un număr mare de votanţi cu aceeaşi viză de reşedinţă.

Astfel, la secţiile de votare din localitatea Băcioi, municipiul Chişinău, s-au prezentat aproximativ 175 de persoane cu viză de reşedinţă aplicată pe parcursul ultimelor săptămâni, pe câteva adrese de pe aceeaşi stradă, doar ca să aibă dreptul la vot. Actualul primar, Vitalie Şalari, a explicat, pentru ZdG, că aceşti alegători sunt înregistraţi aproape toţi pe aceeaşi stradă. El consideră că aceste persoane au fost organizate de către cineva anume pentru a vota în favoarea unui anumit candidat.

În cadrul şedinţei CEC de la 22 iunie, au fost aduse la cunoştinţă şi nereguli întâlnite la distribuirea numărului buletinelor de vot în unele localităţi. În Orhei, de exemplu, conform CEC-ului, pentru fiecare categorie (primari, consilieri locali şi raionali) trebuiau să fie distribuite câte 100.574 de buletine. Din datele obţinute de la comisiile electorale locale, numărul buletinelor diferă pentru fiecare caz în parte: pentru funcţia de primar au fost distribuite 99750 de buletine; pentru consilierii locali, 100618 buletine şi pentru consilierii raionali 100671 de buletine. În asemenea situaţii, ar urma să se explice unde au fost distribuite celelalte buletine prevăzute pentru această localitate.

De asemenea, Ştefan Urâtu susţine că destul de multe buletine au fost declarate nevalabile, în unele localităţi numărul acestora atingând chiar 10%. Mai mulţi alegători din Drochia nu au cod numeric personal din motive religioase. Aceste persoane nu pot fi incluse în baza de date, nu pot fi verificate de către operatori şi nu există nicio dovadă că aceşti cetăţeni au votat sau nu au votat. Iurie Ciocan, preşedintele CEC, spune că nu dispune de date recente cu privire la numărul de persoane care au votat fără a avea IDNP în cadrul acestui scrutin, dar la alegerile parlamentare din 2014, acestea erau aproximativ 5000.

La şedinţa din 23 iunie a CEC s-a stabilit că alegătorii care în perioada dintre 14 iunie şi 28 iunie şi-au schimbat reşedinţa vor putea vota la secţiile de votare unde au fost înregistraţi pe data de 14 iunie.

Alina PISICA