Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Papa Leon al XIV-lea a…

Papa Leon al XIV-lea a ținut prima sa liturghie în Capela Sixtină după ce a devenit liderul Bisericii Catolice

Sursa: Profimedia

Noul papă ales, Leon al XIV-lea, oficiază vineri, 9 mai, împreună cu cardinalii în Capela Sixtină prima sa liturghie în calitate de lider al Bisericii Catolice, care numără în jur de 1,4 miliarde de credincioși în jurul lumii, relatează Reuters.

Alegerea cardinalului Robert Prevost, originar din Chicago, dar care a activat mulți ani ca misionar în America Latină, a urmat unui conclav rapid de două zile, încheiat joi seara, când fumul alb a ieșit pe coșul capelei de la Vatican.

După slujbă, Leon va lua prânzul împreună cu cardinalii care l-au ales, după care aceștia vor fi liberi să părăsească Vaticanul și să se întoarcă în țările lor de origine.

Succesorul Papei Francisc, care a murit în a doua zi de Paște la vârsta de 88 de ani, moștenește o serie de provocări majore, de la un deficit bugetar al Vaticanului până la diviziuni privind măsura în care Biserica ar trebui să fie mai primitoare față de comunitatea LGBT și față de persoanele divorțate, precum și dacă femeile ar trebui să aibă un rol mai important în treburile Bisericii.

Primul papă american la Vatican

Președintele Donald Trump l-a felicitat rapid pe Leon pentru faptul că a devenit primul papă american.

Felicitări cardinalului Robert Francis Prevost, care tocmai a fost numit Papă. Este o onoare deosebită să știm că este primul Papă american. Ce veste emoționantă și ce mare onoare pentru țara noastră. Aștept cu nerăbdare să îl întâlnesc pe Papa Leon al XIV-lea. Va fi un moment cu adevărat special”, a scris Trump, într-un mesaj postat pe rețeaua sa socială, Truth Social.

Pacea fie cu voi toți”, le-a spus Leon mulțimilor entuziaste joi seara, vorbind într-o italiană fluentă. A rostit și câteva cuvinte în spaniolă în cadrul scurtei sale alocuțiuni, dar nu a spus nimic în engleză.

Cine este papa Leon al XIV-lea

Noul papă este cetățean cu dublă naționalitate, americană și peruană, și a lucrat timp de decenii în nordul statului Peru, mai întâi ca misionar, apoi ca episcop de Chiclayo între 2015 și 2023.

Catolicii au ieșit pe străzile din Chiclayo, în nord-vestul statului Peru, iar clopotele bisericilor au răsunat pentru a sărbători alegerea unui om pe care îl consideră de-al lor.

Unul dintre indiciile privind tipul de lider care va fi Leon stă în alegerea numelui său – un gest prin care conducătorii Bisericii Catolice transmit adesea un semnal legat de prioritățile pontificatului lor.

Ultimul papă cu acest nume a fost Leon al XIII-lea, care a condus Biserica între 1878 și 1903. Era cunoscut pentru concentrarea sa asupra problemelor de dreptate socială și este adesea menționat ca fiind cel care a pus bazele învățăturii sociale catolice moderne.

Prevost a devenit cardinal abia în 2023. A acordat puține interviuri presei și este cunoscut ca având o personalitate retrasă.

În calitate de cardinal, Prevost a stârnit interesul colegilor săi datorită stilului său discret și sprijinului acordat papei Francisc. În primele sale remarci ca papă, a subliniat nevoia de unitate.

Francisc l-a adus la Roma în urmă cu doi ani pentru a conduce biroul Vaticanului responsabil cu selecția preoților care urmează să devină episcopi catolici în întreaga lume – ceea ce înseamnă că a avut un rol important în alegerea multora dintre episcopii care l-au votat.