Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O nouă rundă de consultări…

O nouă rundă de consultări publice pe subiectul referendumului privind aderarea R. Moldova la UE

Foto: Președinția Republicii Moldova

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit joi, 28 martie, cu reprezentanții minorităților etnice cu care a abordat subiectul organizării referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, planificat pentru toamna anului 2024, potrivit unui comunicat emis de aparatul prezidențial.

După cum se arată în nota informativă, șefa statului a subliniat în cadrul întrevederii că aderarea la Uniunea Europeană „aduce o serie de beneficii pentru fiecare cetățean în parte, indiferent de apartenența etnică”.

Totodată, președinta a precizat că UE pune un „accent puternic” pe protecția drepturilor minorităților și pe promovarea diversității culturale, precum și oferă asistență financiară pentru susținerea și dezvoltarea comunităților care includ minorități etnice. 

Astfel, Maia Sandu i-a îndemnat pe cei prezenți să susțină și să promoveze parcursul european al R. Moldova în comunitățile din care fac parte.

„Șefa statului a subliniat că aderarea la Uniunea Europeană  înseamnă pace, mai multe investiții în infrastructură, educație și proiecte de dezvoltare locală, ceea ce duce la îmbunătățirea nivelului de viață pentru toți cetățenii R. Moldova”, se mai menționează în comunicat.

La sfârșitul anului 2023, președinta Sandu a anunțat că va solicita Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării. Referendumul ar urma să fie unul constituțional, după cum a precizat șeful legislativului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate.

În luna februarie, președinta Maia Sandu a invitat reprezentații partidelor politice din țară la o rundă de consultări publice pe subiectul referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Au dat curs invitației 14 partide, dintre care, potrivit Președinției, „toți susțin aderarea Moldovei la UE, chiar dacă fiecare are întrebările sale”.

În cadrul ședinței din 1 februarie, șeful legislativului, Igor Grosu, a punctat că „Parlamentul va începe în curând pregătirile pentru inițierea referendumului de aderare la Uniunea Europeană”.