Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu a consultat liderii…

Maia Sandu a consultat liderii a 14 partide în vederea organizării referendumului de aderarea la UE. Concluziile reprezentanților politici

Foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu a invitat reprezentații partidelor politice din țară la noua rundă de consultări publice pe subiectul referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană joi, 8 februarie. Au dat curs invitației 14 partide, iar potrivit Președinției, „toți susțin aderarea Moldovei la UE, chiar dacă fiecare are întrebările sale”.

Foto: presedinte.md

Primul a părăsit întâlnirea Andrei Donică, liderul partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда”.

„N-am vrut să stau până la urmă, deoarece tot ce se face cu referendumul acesta este o combinație. Îmi aduc aminte de timpurile lui Plahoniuc. (…)Eu am propus, ca formațiune politică, ca lider, dacă vreți să câștigați și să vedeți părerea într-adevăr a moldovenilor, haideți cinstit să facem un referendum aparte de alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale, cu o întrebare: sunteți pentru referendum sau nu? (…) Îmi pare rău că moldovenii vor fi prostiți în felul ăsta”, a punctat Donică.

Liderul partidului „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), Ion Ceban, a declarat că va susține referendumul inițiat de șefa statului. Totuși, edilul capitalei a menționat: „Dacă nu sunt ambiții politice, atunci de ce referendumul nu este organizat într-o altă zi decât cea aleasă pentru ziua alegerilor prezidențiale sau după finalizarea negocierilor, așa cum s-a organizat în alte țări candidate”.

Aduc aminte că, deocamdată, niciun referendum nu a avut sorți de izbândă în țara noastră. Al cui moft îl îndeplinim noi? Doar ca să se asocieze aceasta cu un candidat și să câștige câteva voturi în plus? Integrarea Europeană trebuie să fie obiectiv național și nu a unei singure persoane sau a unui singur partid”, a scris primarul general al capitalei.

Președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a declarat că nu este clar dacă va avea loc referendumul. Totodată, a spus: „Trebuie să așteptăm decizia Curții Constituționale, aceasta este cea mai importantă concluzie. În rest, îmi doresc ca discuția de astăzi să nu fie o lansare în campania prezidențială. (…) Doamna președinte ne-a asigurat că acest referendum nu este pentru ca să-și facă campanie electorală”.

Președintele partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur: „Trebuie să menționăm și despre divergențele de viziune și de opinie pe care le-am avut eu și doamna președintă în ceea ce ține stabilirea referendumului în aceeași zi cu data alegerilor prezidențiale. Referendumul presupune o campanie de informare, iar alegerile prezidențiale presupun o campanie electorală în toată splendoarea. Alegerile prezidențiale sunt o competiție, care ne va dezbina din punct de vedere politic, iar referendumul e un exercițiu de efort comun, care ar trebui să ne consolideze”.

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a subliniat că susține integrarea Moldovei în UE, prin reunire cu România: „Dar cine deține cuțitul, acela taie pâine”.

Președinta partidului „Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa” (ALDE), Arina Spătaru, și-a exprimat „profundele rezerve” în raport cu organizarea referendumului. „Pentru început, facem apel la transparență și ca acest referendum să fie scos din zona politicului, ori aceasta este percepția publică. Echipa ALDE a venit astăzi cu un manifest și o solicitare clară față de președintă, ca să candideze independent și ca acest referendum să nu fie asociat cu partidul de guvernare”.

Partidul Social Democrat European (PSDE), reprezentat de Ion Sula: „A fost un exercițiu binevenit. Am avut posibilitatea să ne expunem părerea. PSDE și-a exprimat poziția, că este de acord să susțină acest referendum, dar nu într-o zi cu alegerile prezidențiale”.

Blocul format din partidele Liga Orașelor și Comunelor (LOC), Partidul Schimbării și Platforma DA invită să li se alăture în cadrul alianței pentru alegerile prezidențiale și parlamentare și alte formațiuni pro-europene, declarându-se pentru integrarea europeană: „Ceea ce se întâmplă astăzi în cadrul Președinției este un exercițiu democratic. Ne bucură foarte mult această deschidere”.

Vicepreședinta Parlamentului, membra partidului de guvernământ, Doina Gherman, a declarat că Partidul Acțiune și Solidaritate susține inițiativa Maiei Sandu: „Mai mult decât atât, Parlamentul este gata să inițieze procedurile juridice acest sens”.

Provocări sunt și evident că vor urma, dar noi credem că le putem transforma într-o oportunitate, pentru că este această șansă pe care noi toți, ca lideri ai partidelor, putem să o valorificăm. (…) Așteptăm opinia Curții Constituționale vizavi de procedura juridică a acestui referendum, dar cu siguranță va fi unul constituțional, ceea ce înseamnă că voința poporului va deveni lege. (…) Nu avem calcule exacte, cu siguranță va fi o economie financiară pentru noi ca și stat, dar dincolo de asta, cred eu, este această șansă istorică și nu doar pentru noi, dar pentru viitorul copiilor noștri. (…) Vreau să menționez că acest referendum nu este al Partidului Acțiune și Solidaritate, al Parlamentului, or al Guvernului. Este o retorică greșită pe care am auzit-o inclusiv aici”, a concluzionat Doina Gherman.

Rezumatul întâlnirii, din perspectiva Președinției

Potrivit unui comunicat de presă emis de Aparatului prezidențial, în cadrul discuțiilor, președinta Maia Sandu a menționat că este important ca toți actorii politici din țară să aibă un dialog politic corect cu cetățenii, să nu dezinformeze opinia publică și să respecte voința cetățenilor. Șefa statului a îndemnat toate partidele să susțină și să promoveze aderarea Moldovei la UE.

Foto: presedinte.md

14 lideri ai partidelor au venit azi la președinție. Toți au zis că susțin aderarea Moldovei la UE, chiar dacă fiecare are întrebările sale referitoare la riscuri și procese. Dodon și Chicu nu au mai ajuns. Aceștia strigau în trecut că este nevoie de un referendum pentru aderare. Acum s-au răzgândit, văzând că moldovenii sunt gata să voteze pentru această alegere civilizaţională – Moldova în Uniunea Europeană. Scopul nostru este să unim toată societatea pentru a asigura un viitor în pace și bunăstare pentru toți moldovenii, indiferent de ideologia lor politică. Totuși, se vede că unii au altceva în agendă”, a notat Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei R. Moldova.

Referendumul anunțat de președinta Maia Sandu privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană ar urma să fie unul constituțional, acest lucru a fost precizat de șeful legislativului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate. Lucru confirmat și reprezentanții partidelor politice în urma întâlnirii.

La sfârșitul anului 2023, președinta Sandu a anunțat că va solicita Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării, nu a punctat însă dacă referendumul va fi unul constituțional sau consultativ. 

În cadrul ședinței din 1 februarie, șeful legislativului, Igor Grosu, a punctat că „Parlamentul va începe în curând pregătirile pentru inițierea referendumului de aderare la Uniunea Europeană”.