Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   "O lovitură uriaşă pentru Putin"…

„O lovitură uriaşă pentru Putin” (DW)

Preşedintele Putin în timpul Conferinţei pentru Securitate 2023. Sursa foto: TASS

Abbas Gallyamov, un analist politic în exil, care a scris discursuri pentru președintele rus Vladimir Putin, afirmă că liderul rus pierde sprijinul populației după ce nu a reușit să obțină o victorie rapidă în Ucraina, relatează Deutsche Welle.

Potrivit lui Gallyamov, Putin este „aproape disperat”, deoarece o victorie clară și scurtă, precum cea repurtată în Crimeea în 2014, nu s-a materializat. „Conform tuturor planurilor și calculelor sale, în Ucraina ar fi trebuit să existe o victorie clară și scurtă, așa cum a fost în 2014, când Rusia a preluat Crimeea de la Ucraina.

Cum ea nu a avut loc, Putin pierde într-un fel, pentru că înțelege că principala sursă a legitimității sale în Rusia, atât în rândul elitelor, cât și în rândul publicului larg, este forța lui prezumată, capacitatea de a câștiga. Prin urmare, neputința sa de a câștiga este o lovitură reală, teribilă asupra imaginii și legitimității sale”, a declarat analistul. 

Întrebat despre cât de puternic ar descrie astăzi susținerea publicului rus față de Vladimir Putin, el a răspuns: „Nu, nu, nu: Cota de popularitate a lui Putin astăzi se situează undeva la 30-35%, nu mai mult. Cu siguranță nu ar câștiga alegerile prezidențiale dacă voturile ar fi numărate corect. Totul se bazează pe sistemul de falsificare a alegerilor. De aceea, astăzi au început ancheta penală împotriva așa-numitului Golos, singura organizație necontrolată de guvern. Au arestat două persoane și au făcut percheziții polițienești în toată țara în birourile lor. În acest fel se pregătesc pentru alegerile prezidențiale prin arestarea oamenilor care pot vorbi despre adevărata susținere a lui Putin, care este, repet, la 30-35% nu mai mult”, a declarat Gallyamov.

El a mai adăugat că revolta grupului Wagner arată cât de slab este sprijinul lui Putin în țară și că „întreaga sa construcție politică are picioare de lut”. Nici trupele rusești, nici societatea civilă nu au rezistat la această revoltă, a reamintit analistul.

Invitat să exprime o părere despre difuzarea unei emisiuni în Rusia în timpul căreia reporterul a folosit în mod repetat cuvântul interzis „război”, ceea ce ar putea indica o aprobare a utilizării termenului de către cineva de la Kremlin, Gallyamov a răspuns: „Trebuie și ei să se adapteze la realitate. Această interdicție, respectiv decizia de a întrebuința termenul de operațiune militară specială a fost luată înainte de a începe totul, iar ei se bazau pe această victorie rapidă și scurtă, obținută în câteva zile, ori luarea Kievului în trei zile. De atunci a devenit din ce în ce mai evident chiar și pentru cei mai loiali susținători că este vorba de un război”.