Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Justiției, despre convocarea ședinței…

Ministrul Justiției, despre convocarea ședinței extraordinare a CSP pentru numirea unui procuror general interimar: „Am constatat lipsă de cvorum”

UPDATE 19:45 Întrunirea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) în ședință extraordinară pentru selectarea unui procuror general interimar a eșuat din lipsă de cvorum. Ministrul Justiției menționează că doar șapte din cei zece membri ai CSP au venit la ședința anunțată pentru marți seara.

„Ne-am convocat, am fost 7 membri și am constat lipsa cvorumului. Legea spune că daca cineva din rândul procurorilor demisionează imediat vine cel care a acumulat cele mai multe voturi la Adunarea Generală a Procurorilor. Mâine la 10:00 ne vom convoca în ședință CSP pentru a selecta un procuror la funcția de procuror general interimar. Astăzi a fost un schimb de opinii”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Știrea inițială:

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care se află acum la Procuratura Generală, acolo unde marți seara descind mascații de la SIS împreună cu procurorul anticorupție Victor Furtună care a dispus astăzi inițierea urmării penale pe numele procurorului general anunță că membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să se întrunească marți seara, 5 octombrie, cu începere de la ora 19:00 în ședință extraordinară.

Potrivit lui Litvinenco, membrii CSP urmează să numească un procuror general interimar, întrucât odată cu inițierea urmării penale pe numele șeful PG, Alexandr Stoianoglo și adjuncții săi au fost suspendați din funcție.

„Selectăm un nou procurorul general interimar având în vederea calitatea suspendării de drept a lui Stoianoglo. Mulți ne întreabă legătura dintre Stoianoglo și Platon. Vă spun eu – A semnat un raport și un amendament care a fost posibil Laundromatul. Convocăm CSP.

Legea spune că procurorul general interimar se selectează în cinci zile, dar având în vedere că nu avem o conducere, considerăm de urgență selectarea unui procuror general interimar. Au fost patru capete pe care le-am dszbătut la ședința CSP. Este vorba despre indemnizația acordată lui Chitoroagă Doi – despre proprietăție deținute de soția lui Stoianoglpo în Ucraina. Trei – scoaterea lui Platon de sub învinuire”, a declarat ministrul Justiției.

În aceste momente mascații SIS împreună cu procurorul anticorupție Victor Furtună care a dispus inițierea urmării penale pe numele lui Stoianoglo, în baza sesizării depusă de deputatul PAS Lilian Carp, efectuează percheziții în clădirea Procuraturii Generale.

Descinderile au loc la scurt timp după ce ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că în baza sesizării depuse de deputatul PAS Lilian Carp la Consiliul Superior al Procurorilor, pe numele procurorului general a fost dispusă urmărirea penală.

După anunțul făcut de către ministrul Justiției, reprezentanții Procuraturii Generale au anunțat că procurorul general Alexandr Stoianoglo va susține un briefing de presă. Briefingul urma să aibă loc la ora 18:00, însă nici până la această oră (19:09) nu a mai avut loc.

Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu la aceest subiect.

LIVE VIDEO/ Procurorul anticorupție care a dispus urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo a venit cu mascații de la SIS la PG, înainte de briefingul procurorului general