Principală  —  Ştiri   —   Ministerul Justiției a selectat doi…

Ministerul Justiției a selectat doi candidați din societatea civilă pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor

Ministerul Justiției a transmis Comisiei de Evaluare a Judecătorilor două candidaturi din partea societății civile pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor, în vederea evaluării integrității acestora. Comisia a anunțat într-un comunicat de presă emis marți, 13 mai, că i-a notificat oficial pe Dorian Pînzaru și Natalia Paustovscaia cu privire la inițierea procesului de evaluare externă.

Natalia Paustovscaia a ocupat până în luna mai 2025 funcția de membră a Inspecției judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta și-a început activitatea juridică în anul 1991, în cadrul organelor Ministerului Afacerilor Interne, deținând pe parcurs funcțiile de inspector al Secției de Pașapoarte și Vize, inspector al Secției Cercetări Prealabile, inspector al Secției Cercetări Penale, inspector superior al Biroului Cercetări Penale, anchetator penal superior al Secției Anchetă Preliminară și ofițer superior de urmărire penală al Secției Urmărire penală. Din 14 iulie 2006 până la 28 martie 2014 a activat în calitate de lector superior universitar la Catedra Procedură Penală și Criminalistică a Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI. În perioada 28 martie 2014 – 24 ianuarie 2017 a activat în funcția de șef Secție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General de Poliție. Din 30 ianuarie 2017 până la preluarea mandatului în Inspecția Judiciară a activat în calitate de lector universitar la Catedra Procedură Penală și Criminalistică în cadrul Academiei „Ștefan cel Mare”.

Dorian Pînzaru activează în calitate de avocat și mediator autorizat, din februarie 2021 și octombrie 2019. Anterior, a deținut funcția de asistent judiciar jurisconsult.

Odată cu notificarea, Comisia le-a transmis candidaților următoarele formulare care trebuie completate și returnate în termen de șapte zile din momentul notificării:

  • Declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani;
  • Declarația privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public.

Totodată, candidații au primit Chestionarul de etică, a cărui completare este voluntară.

După recepționarea documentelor completate, Comisia va demara etapa de colectare a informațiilor din surse publice și private, inclusiv prin accesarea sistemelor informaționale relevante și solicitarea de date de la instituțiile competente. Comisia va analiza informația colectată și va stabili dacă persoanele evaluate au avut un comportament compatibil cu normele eticii profesionale de-a lungul activității lor, dacă au admis conflicte de interese, dacă și-au declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta este justificată prin veniturile obținute. La finalul procesului de verificare, Comisia va adopta, pentru fiecare caz în parte, o decizie motivată prin care va stabili dacă respectivul candidat a promovat sau nu evaluarea.

Evaluarea candidaților la funcții în cele două Colegii ale judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii are loc în temeiul Legii 26/2022, indiferent dacă aceștia provin din rândul judecătorilor sau din societatea civilă.

De la începutul activității, Comisia de Evaluare a Judecătorilor a recepționat spre evaluare 181 de persoane, în baza celor trei legi care reglementează procesul de evaluare externă. 50 de persoane au demisionat ori s-au retras din concursuri, iar 4 au promovat anterior pre-vettingul. Până în prezent, Comisia a finalizat 69 de evaluări, iar alte 58 de evaluări sunt în curs de desfășurare. 

Producții video recomandate de canalul Youtube ZdG
Publicitate1