Principală  —  Ştiri   —   Mesajul emoționant al unei moldovence…

Mesajul emoționant al unei moldovence din Canada, care a parcurs o mie de kilometri pentru a vota: „Îmi pare foarte rău că nu pot fi în țară, să fiu medic pentru poporul meu”

Așa cum secțiile de votare din Canada s-au deschis, mai mulți moldoveni au reușit deja să voteze. Nina Lupu este unul dintre ei. Ea a locuit cinci ani în Scoția, un an și jumătate în Italia și e în Canada de foarte curând. Spune că, în toți acești ani, de când se află peste hotare s-a tot întrebat de ce lucrurile nu pot fi așa și în R. Moldova. De această dată, a parcurs cu soțul și prietenii o mie de kilometri din Vancouver spre Calgary, pentru a vota, în speranța că situația se va schimba.

„Eu, soțul meu și prietenii noștri din Vancouver ținem la țara noastră, cu toate că ne aflam departe. Urmărim știrile și ce se întâmplă în țară și sincer ne dorim să putem contribui măcar cu ceva la schimbarea și prosperitatea țării. Am încercat să deschidem secție în Vancouver și sperăm totusi că se va deschide una, însă nu a fost să fie.

Într-adevăr, 1000 km e o distanță foarte mare și e destul de costisitor o călătorie din Vancouver, însă am zis să ne facem o mini-vacanță acum, cred că altă vacanță nu mai avem vara asta. (…)

Personal, pe mine mă deranjază foarte mult nedreptățile, corupția și ilegalitățile care se fac în Moldova, precum și conditiile în care locuiesc părinții mei acasă. Nu sunt una singură care se îngrijorează de situația din R. Moldova. Aș vrea foarte mult să se schimbe radical situația în Moldova, să fie oameni la putere care își folosesc funcțiile pentru interesele poporului, și nu invers.

Sunt medic oftalmolog, dar aici, peste hotare, nu activez în acest domeniu și am plecat din Moldova pentru că era foarte greu să lucrez în țară, unde contabilitatea este dublă, majoritatea lucrurilor se rezolvă cu bani, legile sunt încălcate, salariile – mici, taxele și bugetul țării este folosit în interese personale ale celor care dețin funcții înalte. Este atât de dureros. Îmi pare foarte rău că nu pot fi acasă să fiu medic pentru poporul meu, dar asta e. Am ales să plec și să pot trăi într-o societate unde se respectă dreptul omului și unde statul are grijă de locuitorii săi”, spune Nina Lupu.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sunt deschise 150 de secții de vot în străinătate, astfel încât cetățenii moldoveni plecați peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot.

Detalii pe ore despre cum se votează în diaspora puteți urmări aici: